IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лудост: и футболните трансфери вече може да са само в турски лири

Ердоган заяви, че не могат да се правят паралели между сегашните обстоятелства и икономическите кризи в миналото

19:25 | 14.09.18 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Идеята на турския президент Реджеп Тайип Ердоган за разплащания в национална валута като средство да се укрепи турската лира на фона на срива й спрямо долара и еврото ще намери почва и във футбола, пише турският в. "Акшам", цитиран от БТА.

"Трансферите вече в турски лири", посочва в заглавие вестникът и информира, че "е на път голяма промяна в света на футбола, където ежегодно по време на трансферите се изливат милиони долари и евро".

С президентски указ договорите за трансфер на футболисти занапред ще се реализират в национална, а не в чуждестранна валута, посочва "Акшам". 

Темата е водеща и за спортния вестник "АМК" днес, който пише в заглавие за "Революция в турски лири". Указът на Ердоган, публикуван в турския държавен вестник, засяга пряко футболните клубове. В него влизат и вече сключените договори, уточнява изданието. Възможно е все пак министерството на финансите и държавната хазна да включи договорите за трансфер на футболисти в списъка на изключенията от указа. Ако това обаче не се случи, всички досегашни договори ще трябва да бъдат преразгледани, така че да преминат в турски лири, посочва "АМК".

Вестникът любопитства каква ще бъде реакцията по-специално на някои от чуждестранните футболисти, играещи за турски отбори.

В. "Хюриет" също пише, че е настъпил "краят на (чуждата) валута при сключването на договори". Според указа на президента Реджеп Тайип Ердоган страните по договори вече няма да могат да се споразумяват за плащания в друга валута освен в турски лири, а договорите, които вече са сключени, ще трябва да бъдат предоговорени в срок от 30 дни.

Въпросното решение се отнася до покупко-продажбата на движимо и недвижимо имущество, договорите за наем, трудовите договори, договорите за извършване на услуги и т.н., уточнява вестникът. От датата, на която влиза в сила президентският указ, е определен 30-дневен срок, в който страните трябва да предоговорят сключените в чуждестранна валута договори. В случай че не изпълнят това условие в определения срок, те подлежат на финансови санкции, достигащи размер до 50 хиляди турски лири (7 хиляди евро). Ако президентският указ не е спазен в договора, контрактът ще се счита за невалиден, уточнява "Хюриет".

Вестниците в страната обръщат внимание и на реч на Ердоган на заседание на Конфедерацията на турските търговци и занаятчии (ТЕСК).

"Онези, които вдигат цените, няма да забогатеят", цитира думите на президента в. "Харби". Същото послание на Ердоган извеждат в заглавие и вестниците "Истиклял", "Тюркие", "Акшам".

"Случващото се днес в нашата икономика не е криза, а само манипулация. Подобни манипулативни атаки са свързани с неща извън нашата страна. Тези дни ще отминат", каза още Ердоган.

Президентът заяви също, че не могат да се правят паралели между сегашните обстоятелства и икономическите кризи в миналото, пише "Истиклял". Няма ни най-малка прилика на днешните обстоятелства с кризите през 1994 и 2001 г., категоричен бе той. Според Ердоган кризите в миналото са били резултат от собствената динамика на Турция, а днес няма такъв проблем. 

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:29 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Style виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 10
michaelis12
преди 5 години
добре в квонда са ве Тиквесторо ?!? от отбор Чаллма А до отбор Фередже Б како в долари и евро да са вие откачили ли сте, мнооо ясно че в султанска валута ше се праят нешата ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още