IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Metro продава хипермаркетите Real и се съсредоточава върху търговията на едро

През второто тримесечие продажбите на веригата намаляха със 7,2%

14:58 | 14.09.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Германската верига магазини за бързооборотни стоки Metro Cash and Carry реши да продаде изпитващите затруднения хипермаркети Real и да се съсредоточи върху бизнеса си с продажби на едро, съобщи компанията в комюнике, цитирано от Ройтерс.

В последно време Олаф Кох, който е главен изпълнителен директор на Metro от 2012 г., се стреми да фокусира някога огромния конгломерат върху основния му бизнес с бързооборотни стоки и вече продаде универсалните магазини Kaufhof и раздели веригата магазини за потребителска електроника Ceconomy.

Стратегията обаче не помогна цената на акциите на Metro да се повиши. Тя се срина през април, когато компанията понижи прогнозите си заради слабото представяне на бизнеса й в Русия.

Metro вече е опитвала да продаде Real в миналото, но не успя да намери купувач на веригата, която отбеляза загуба, а продажбите й намаляха със 7,2% през последното тримесечие. Тя посочи като причина за слабите резултати по-ранния Великден и необичайно топлото време.

Чуждестранните играчи избягват германския пазар на хранителни стоки, доминиран от дискаунтърите Aldi и Lidl, след като Walmart се оттегли от страната през 2006 г. Американската верига магазини за продажби на дребно продаде магазините си на Metro на загуба от 1 млрд. долара и те бяха ребрандирани под марката Real.

Някои наблюдатели на индустрията твърдят, че Amazon може да прояви интерес към веригите за хранителни стоки в Германия, която е вторият й по големина пазар в света след САЩ. Миналата година компанията за електронна търговия придоби супермаркетите Whole Foods.

Собствеността върху Metro също може да се промени. В края на миналия месец германската инвестиционна група Haniel се съгласи да продаде дял от 7,3% от компанията на чешко-словашка инвестиционна компания с опция да се освободи от останалата част от акциите си на по-късен етап.

Ако инвеститорите – чешкият милиардер Даниел Кретински и словашкият инвеститор Патрик Ткач – придобият целия дял на Haniel, те ще притежават 31,5%, което е над прага от 30%, изискван по закон, за да предложат оферта за придобиване на цялата компания.

След съобщението, че Haniel се е съгласила да продаде дела си в Metro анализатори предположиха, че новите инвеститори може да подложат веригата под натиск да се освободи от Real.

Веригата хипермаркети, която разполага с 282 магазина и има 34 хил. служители, опитваше в последните години да създаде бизнес с електронна търговия, като онлайн поръчките сега съставляват 2% от продажбите. Тя също така влезе в сблъсък с профсъюзите, след като опита да въведе по-ниско заплащане за новите служители.

Общите й продажби намаляха с 3,1% до 7,2 млрд. евро през фискалната 2016-2017 г.

Припомняме, че Metro Cash and Carry има 13 магазина в България. Първите два бяха отворени през 1999 г. в София и Пловдив, а към момента вече има по два магазина в двата най-големи града в страната, както и по един в Бургас, Варна, Русе, Плевен, Велико Търново, Стара Загора и Благоевград.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:43 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още