IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Обърна ли гръб Вишеградската четворка на възобновяемите енергийни източници?

Местните правителства предпочитат да продължат да залагат на въглищата и ядрените електроцентрали, неспособни да се откъснат от остарелите традиции

09:45 | 15.09.18 г. 8
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

В страните от Вишеградската група (Полша, Чехия, Словакия и Унгария) правителствата предпочитат да продължат да залага на електроенергията от въглищни и атомни електроцентрали, пренебрегвайки по-сериозни инвестиции към чистата енергия от възобновяеми източници, предава Euractiv.

На фона на Световната среща на градовете и предприятията за климата във Сан Франциско (започнала на 12 септември) е важно да се разбере, че корпоративното лидерство също може да оформи перспективата за чиста енергия в Източна Европа, смята Ада Амон, член на международния мозъчен тръст E3G. 

Визията на Европейския съюз (ЕС) за една модерна, чиста и конкурентоспособна икономика среща затруднения в преминаването през „мръсния въздух“ на столиците на страните от Вишеградската четворка – Чехия (Прага), Унгария (Будапеща), Полша (Варшава) и Словакия (Братислава). Тези страни изглежда са обременени от старите традиции за държавно контролирани и централизирани решения, когато става дума за определяне на бъдещето на техния енергиен сектор.

Привързаността към въглищата и ядрената енергия взима връх над политическия дневен ред, а възобновяемата енергия и енергийната ефективност все още рядко се споменават. Лицата, които вземат решения в тези страни, остават верни на централизираните и мащабни енергийни проекти, като гледат с нескрит скептицизъм към енергийното разпределение.

Докато изучава политиката на тези страни спрямо климатичните промени и използването на енергия, E3G оценява степента на влияние на индустрията с голямо количество емисии на парникови газове върху развитието на тези държави. Водещите местни компании имат добра историческа връзка със своите страни, като повечето от тях продължават да работят като държавни предприятия.

Тези предприятия все още успяват да поставят институционална, икономическа и законодателна рамка, понякога в разрез с ценностите, правилата и дългосрочните цели на ЕС. За сравнение, нисковъглеродната икономика е дефрагментирана и със слабо влияние върху държавата.

Една изключително нестабилна и често много враждебна законодателната рамка за възобновяема енергия дава слаба надежда за незабавно преминаване отвъд това статукво.

Правителствата на страните от Вишеградската група са известни с това, че изменят законодателството „от седмица за седмица“, блокирайки разширяването на енергията от възобновяеми източници.

Това пречи на много инвеститори да се наложат на тези пазари и предпочитат да изберат по-благонадеждните в това отношение държави от Западна Европа.

Поради тези обстоятелства – нисък капацитет, слаба рентабилност, нестабилна регулация и т.н – способността на индустрията на възобновяемите енергийни източници да инвестира в застъпничество за реализирането на конкретни цели намалява значително.

За момента съществуват дузина платени професионалисти, работещи в страните от Вишеградската четворка върху подобряването на политиката за използване на възобновяемите енергийни източници.

Въпреки големия географски потенциал, като че ли вятърът от Австрия спира на границата със съседна Унгария, смята Амон.

Виена вече разполага с 3GW мощност от вятърни централи, въпреки че географските ѝ характеристики не са в особена полза за развитието на тази технология. От другата страна на границата Унгария разполага само с 300MW, въпреки огромните равнини, които се простират във всички краища на страната, известни с историческото име Панония.

Последна актуализация: 09:35 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 0 rate down comment 2
Pyramid
преди 5 години
Нямат нито подходящия релеф, нито крадливите политици, посети тук - там (в достатъчен обем) за да се юрнат презглава и допълнително, да натоварят и днешните, и одни поколения със своите мераци.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 0 rate down comment 2
radina656
преди 5 години
Алтернатива Файненшъл са моето спасение! Благодарение на тях имам много добра възвръщаемост на инвестициите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 3
zelka007
преди 5 години
от само дето не генерира парникови газове , иначе си е набутвация отвсекъде . гугълни "фукошима" или "чернобил" ако си пропуснал от близкото минало . защото риба уловена в тихия окена от зони за улов FAO 61 и FAO 67 задължително минават допълнителна проверка за радиация преди внос в ЕС . можеш да пробваш "финландия ядрено хранилище" . може да пробваш "разходи за ликвидация на АЕЦ фукошима" . от ядрената енергетика е много убава като се строи и експлоатира - малко спорно последното , и нищо не се говори колко ще струва погребването на ядрените отпадъци . от поне 10.000 - десет хиляди - ПОКОЛЕНИЯ ще плащат след нас за евтината и природосъобразна ядрена енергия :))) .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 2
Sakamano
преди 5 години
За 26 години се случиха две ядрени катастрофи с много сериозни екологични последици. Други бяха избегнати на косъм. За безопасното съхранение на радиоактивните отпадъци и излязлото от употреба оборудване не се говори много, но това също не е малък проблем, за който у нас например тепърва ще му се търси решение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 3
geozahariev
преди 5 години
От ядрената енергетика не е природосъобразна и я срявняват с въглищната?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 6
Sakamano
преди 5 години
Смяташ, че екологичният бизнес не носи големи печалби? Съвсем не е така. Просто в някои държави все още не са се научили.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 5
Momchil_Matev
преди 5 години
Те могат да допринесат, ама и тях не ги брега. Компаниите са еко-ориентирани само в Западна Европа. В Източна се гонят само печалби. Това е истината и това дава отражение и на политиката.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още