IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БНБ емитира сребърна монета с позлата с образа на цар Иван Асен II

От 17 септември възпоменателната монета може да се закупи от касите на централната банка, Първа инвестиционна банка, Райфайзенбанк (България) и Тексим Банк

14:03 | 14.09.18 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Илюстрация: БНБ</em></p>

Илюстрация: БНБ

От 17 септември 2018 г. Българската народна банка пуска в обращение сребърна възпоменателна монета с нанесено частично позлатяване „Цар Иван Асен II“ от серията „Средновековни български владетели“.

Централната банка емитира монетата за една от най-великите исторически личности, чието царуване е време на стопански и културен разцвет, известен като Втори златен век на България.

Номиналната стойност е 10 лева, произведена е от сребро с проба 925/1000, с частично позлатяване. Монетата е с диаметър 38,61 мм и тежи 23,33 г. Отсечени са три хиляди монети в „Монетния двор“.

Сребърната пара е проектирана от Елена Тодорова и Тодор Тодоров.

Цената на монетата е 78 (седемдесет и осем) лева.

Българската народна банка ще я продава на две каси – на пл. „Княз Александър I“ № 1 и на четири каси в Касов център на БНБ на ул. „Михаил Тенев“ № 10, както и в офиси и клонове на Първа инвестиционна банка, Райфайзенбанк (България) и Тексим Банк.

От пресцентъра на БНБ съобщават, че в периода от 17 септември до 19 септември всеки клиент (физическо или юридическо лице) ще може да закупи от централната банка до два броя монети, след което възпоменателната монета „Цар Иван Асен II“ ще се продава без ограничения.

                                  Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 07:03 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 4
zahari.zzz
преди 5 години
Препоръчвам Алтернатива Файненшъл като сигурен инвестиционен посредник!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още