IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Йотингер: Французин трябва да поеме ЕЦБ

Най-добре би било германец начело на ЕК и умен французин начело на Европейската централна банка, казва комисарят

14:38 | 14.09.18 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

Европейският комисар по бюджетните въпроси Гюнтер Йотингер подкрепя идеята Германия да се концентрира над позицията на лидер на Европейската комисия по време на изборите през следващата година.

„Най-добре би било германец начело на ЕК и умен французин начело на Европейската централна банка“, казва Йотингер пред германския Handelsblatt. С това приоритизиране той подкрепя предпочитанията на канцлера Ангела Меркел. 

В продължение на месеци германските властимащи сякаш бяха готови да подкрепят кандидатурата на президента на Бундесбанк Йенс Вайдман за управител на Европейската централна банка. Избирането на управителя на Бундесбанк за председател на ЕЦБ обаче може да се окаже трудна задача, въпреки че той е смятан за първокласен централен банкер. Причината е, че Вайдман притеснява част от европейските политици с несъгласието си по отношение на прекалено стимулиращата парична и лихвена политика на Централната банка, която допринесе за настоящото възобновяване на икономическия растеж в еврозоната.

Шансовете му той или друг германски виден финансист да поеме кормилото на централната банка на еврозоната се сведоха до нулата, след като по-рано този месец лидерът на ЕНП в Европейския парламент Манфред Вебер се кандидатира официално за следващ председател на Европейската комисия след края на мандата на Жан-Клод Юнкер, който също изтича през октомври догодина.

Днешното изказване на германския еврокомисар Гюнтер Йотингер потвърждава, че председателското място в ЕЦБ няма да бъде заето от негов сънародник.

Френският президент Еманюел Макрон би могъл да предложи няколко кандидата за ръководител на банката – шефа на Френската централна банка Франсоа Вилроа дьо Гало или например Беноа Кьоре. Той не би трябвало да има право на втори мандат като член на Борда на директорите на ЕЦБ, но ако политиците решат да го подкрепят, ще намерят начин за това, твърди се в кулоарите на Франкфурт.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:35 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 1
gembirdkz
преди 5 години
Направо вземете си се разберете и си поделете всички възможни постове,пък да покажете че официално ЕС се управлява от Франция и Германия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още