IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руската централна банка изненада с първото си увеличение на лихвите от 2014 г.

Срокът да не се купува валута на вътрешния пазар се удължава до края на годината

16:00 | 14.09.18 г. 3
<p>
	Елвира Набиулина, управител на Руската централна банка. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Елвира Набиулина, управител на Руската централна банка. Снимка: Архив Ройтерс

Руската централна банка неочаквано повиши лихвените проценти за първи път от 2014 г. насам, следвайки политиката на централните банкери от развиващите се пазари, тъй като инфлационният риск нараства в условията на обезценяваща се валута и заплахите от санкции от страна на САЩ, обобщава Bloomberg.

Основната лихва в страната беше увеличена от 7,25% до 7,50%. Само един от интервюираните 42-ма икономисти от Bloomberg очакваха повишение, докато останалите залагаха на прогноза, че няма да има промяна в лихвите. От централната банка дори заявиха, че ще „обмислят необходимостта от по-нататъшни увеличения“. 

„Като се има предвид това, което се случва на пазарите, инвеститорите очакват да видят някаква реакция“, коментира преди решението на банката Валерий Вайсберг, директор Анализи в Region Investment Co.

Руската централна банка затвори страницата на почти четиригодишни парични улеснения, след като санкциите, които наложиха САЩ на страната през април, засилиха инфлационните рискове.

Гуверньорът на централната банка Елвира Набиулина избра да увеличи лихвите въпреки призивите на висши държавни служители това да не се случва. Икономически съветник от Кремъл нарече подобен ход „силно нежелателен“.

Рублата е загубила над 8% от стойността си от последната среща на централна банка в края на юли. След днешното решение руската валута поскъпна с 0,6% спрямо долара, но така или иначе очакванията за нестабилност на курса са значителни.

От централната банка изчисляват, че всеки спад от 10% в стойността на рублата може да добави по 1% към инфлацията. Освен това увеличаването на данъците в страната от 1 януари на следващата година се очаква да прибави 1,5 процентни пункта към ръста на цените.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 22:28 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 11 rate down comment 2
ABBA
преди 5 години
Тъкмо това си мислех вчера. Да се прави наопъки на МВФ да вървят нещата :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 15 rate down comment 4
Maksim30
преди 5 години
Набиулина направи обратното на това което поиска МВФ. Значи Русия ще е добре.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 13
Иван Митев
преди 5 години
Запазва се Руската централна банка да работи без защита срещу щети и страданията на руснаците се увеличават.Възможностите са: Първа: При Централна банка без защита срещу щети щетите се увеличават.Втора: При Централна банка със защита срещу щети е прекратен водещият причинител за сегашни щети.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още