IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Регистрацията на „Унифарм“ на БФБ вече е прекратена

Това се налага поради вливането на дружеството в "Софарма"

11:56 | 17.09.18 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

От понеделник е прекратена регистрацията на емисията акции на „Унифрам“ АД на Основен пазар BSE, Сегмент Standard, съобщават от Българска фондова борса.

Това се налага поради вливането на „Унифарм“ АД в „Софарма“ АД и заличаването на дружеството от Търговския регистър. Процедурата по вливане на „Унифарм“ в „Софарма“ приключи на 13 септември с вписване в Търговския регистър.

В края на юни Комисията за финансов надзор одобри Договора за преобразуване чрез вливане на “Унифарм” АД в “Софарма” АД, както и на докладите на управителните органи и докладите на проверителите.

Въз основа на справедливата цена на акциите на участващите в преобразуването дружества беше формирано съотношение на замяна от 0,957502, което означава, че една акция на преобразуващото се дружество “Унифарм” АД бяха заменени с 0,957502 акции на приемащото дружество “Софарма” АД от обратно изкупените акции, с които разполага приемащото дружество.

"Унифарм" има производствени мощности в София в кв. "Дървеница" в близост до метростанция "Мусагеница".

Вливането на „Унифарм“ в „Софарма“ е трето подред за фармацевтичната компания след това с "Българска роза – Севтополис" АД - гр. Казанлък и "Медика" АД (с производствени мощности в гр. Сандански).

"Софарма" АД отчете ръст на продажбите с 11% на годишна база през август 2018 г. За пореден път износът расте значително по-бързо от вноса. Компанията генерира ръст от 25% на продажбите за износ и спад от 7% на тези за вътрешния пазар.

С тези резултати производителят успява да ограничи спада през първите осем месеца на 2018 година до 4% на годишна база спрямо същия период на 2017 г. Тогава бе отчетен спад от 5% на продажбите за вътрешен пазар и 3% понижение на продажбите за износ.

В края на миналата седмица акционерите на "Софарма" взеха решение за изплащането на първия в историята ѝ шестмесечен дивидент. Определен е брутен дивидент на една акция от 0,05 лв.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:15 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още