IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

10 г. след кризата милиони американци все още са в капана на жилища с голям дълг

Към 30 юни един на всеки десет американски домове с ипотеки е бил "под водата"

09:06 | 22.09.18 г. 6
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Шофьорът на училищен автобус Майкъл Пейн живеел в апартамент под наем на 30-я етаж на небостъргач в Ню Йорк, в който идеята на собственика за поправяне на счупените прозорци била да ги покрие с картони, пише Ройтерс в свой материал.

Така че когато Пейн и съпругата му Гейл видели обяви във вестниците за нови къщи в планинска област в Пенсилвания на цена под 200 хил. долара, сметнали, че това е възможност за бягство. Двойката на средна възраст изтеглила ипотечен кредит от 168 хил. долара за четиристайно жилище в затворен комплекс с плувни басейни, тенис кортове и клуб-хаус.

„Беше като сбъдване на американската мечта. Чувствахме се богати“, казва Пейн, който в момента е на 61 години.

Сега синята къща на две нива струва по-малко от половината от цената, която са платили преди 12 години в разгара на жилищния балон в страната.

Домът им, който се намира на 128 км северозападно от Ню Йорк в окръг Мънроу, щата Пенсилвания, е част от един от най-болните имотни пазари в САЩ, показва анализ на Ройтерс на данни, предоставени от водещи имотни компании. Над една четвърт от собствениците на жилища в окръг Мънроу се намират дълбоко „под водата“, т.е. все още продължават да дължат повече на кредиторите си, отколкото струва жилището им.

Светът се оттласна от световната финансова криза. Силно пострадали райони като Лас Вегас и градовете от индустриалния Среден Запад от Питсбърг до Кливлънд, подобриха финансите си.

Но семейство Пейн и около 5,1 млн. други собственици на жилище в САЩ продължават да живеят с последиците от спукването на имотния балон, които предизвикаха епична криза.

Към 30 юни близо един на всеки десет американски домове с ипотеки е бил „сериозно“ под водата, сочат данни компанията ATTOM Data Solutions, базирана в Ървайн, щата Калифорния. Това означава, че пазарната им стойност е била най-малко с 25% по-ниска, отколкото оставащия баланс по ипотеката им.

Това е подобрение спрямо 2012 г., когато средните цени достигнаха дъното, а имотите със значителна отрицателна акулумирана стойност бяха 29%, или 12,8 млн. домове. Това обаче е два пъти повече спрямо здравословното ниво, определено от имотните анализатори.

„Това са жилищни пазари, които не бяха засегнати от възстановяването“, казва Дарън Бломквист, старши вицепрезидент в ATTOM.

Болката от срива е голяма. Но тя беше усетена диспропорционално от малките градове и далечните предградия в източната половина на САЩ, показва анализът на Ройтерс. Сред най-пострадалите са градчетата от Средния запад, Средния Атлантик и югоизточните области, където ръстът на доходите и на работните места беше по-слаб в сравнение със средното равнище в страната. Американски Американски

Наред с далечните предградия военните области показват висока концентрация на домове „под водата“. Пет от окръзите „под водата“ в топ десет се намират близо до военни бази и имат голямо население от войници на активна служба и ветерани.

Много от тези семейства са получили финансиране чрез Департамента по въпросите на ветераните. Той улеснява членове на армията при кандидатстването за ипотеки, но прави всичко възможно да предотврати спиране на плащанията. Това е основната причина, поради която много кредитополучатели от армията задържат домовете си с отрицателна стойност, въпреки че милиони цивилни са се освободили от тях.

Тези и други жертви на кризата на имотния пазар лесно могат да бъдат пренебрегнати, на фона на рекордните цени, които достигат жилищата в голяма част от страната.

Но в Америка „под водата“ собствениците на жилища са изправени пред болезнен избор. Да продадат имота си на настоящите цени би означавало да приемат огромни загуби и да вложат парите в изплащането на дълговете по ипотеките си. Отдаването на имотите под наем често не покрива месечните разходи на собствениците. Тези от тях, които спрат плащанията, ще влошат кредитната си история за години напред.

Затвореният комплекс на семейство Пейн в Пен Истейтс в Източен Страутсбърг, щата Пенсилвания, е сред множеството подобни комплекси, които изникнаха в окръг Мънроу по време на бума на жилищния пазар. В пиковия момент цените на някои жилища нараснаха с над 25% в рамките на няколко месеца.

Днес домове, които навремето са били продавани за 300 хил. долара, се предлагат за едва 72 хил. долара. Но сега при тези цени празните жилища остават на пазара. Когато лесните кредити изчезнаха, същото се случи и с огромния брой потенциални купувачи.

Близо 40% от 9800-те жилища с ипотеки в окръг Буун, щата Илинойс, са „под водата“, сочат данни на ATTOM. Някои къщи, които бяха продавани на цена от 225 хил. долара по време на бума, сега струват около 85 хил. долара, сочат имотни регистри.

До началото на 2010 г. безработицата достигна 18%, след като местен завод за сглобяване на автомобили съкрати стотици служители. В Кендълуик толкова много хора са напуснали домовете си, че една трета от къщите са останали празни, казва Карл Джонсън, председател на Надзорния съвет в окръг Буун.

Въпреки че местният пазар на труда се е възстановил, в Кендълуик Лейк все още има признаци за финансов натиск.
Пътищата в окръга са в окаяно състояние, входният пункт и централната част се нуждаят от ремонт, казват местните жители. Езерото е пълно с плевели и се е превърнало в помийна яма, допълват те.

Годишната такса за собствениците на жилища от 1136 долара се използва за поддръжката им, но тази сума може да се окаже голяма спирачка за много бъдещи купувачи в Кендълуик Лейк.

„Затворен комплекс като този, с нашите правила и такси, сега може да се окаже не толкова привлекателен за хората“, казва Ранди Бъдро, член на Борда на директорите на към Асоциацията на собствениците на жилища в Кендълуик Лейк.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:17 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

6
rate up comment 21 rate down comment 1
tisia
преди 5 години
...казваш, " хората имат къса памет" . ...не съм съгласен, защото изгорелите тогава, сега, или много голяма част от тях, не са в играта. На тяхно място има нови, самонадеяни и нищо на подозиращи хора, които искаттттт ...да им е добре!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 3
al64ad
преди 5 години
"потърпи " още 2 години ;)https://***.zerohedge.com/news/2018-09-22/evidence-housing-bubble-bursting-home-sellers-slashing-prices-fastest-rate-over
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 5
al64ad
преди 5 години
"потърпи " още 2 години ;)https://***.zerohedge.com/news/2018-09-22/evidence-housing-bubble-bursting-home-sellers-slashing-prices-fastest-rate-over
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 7
al64ad
преди 5 години
https://***.zerohedge.com/news/2018-09-22/evidence-housing-bubble-bursting-home-sellers-slashing-prices-fastest-rate-over
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 34
tammyduckworth63235
преди 5 години
Аз правя над $ 7k на месец, работещи на непълен работен ден. Продължих да чувам други хора да ми кажат колко пари могат да направят онлайн, затова реших да го разгледам. Е, всичко беше вярно и напълно промени живота ми.Това е мястото, където започнах...>>>>> Ecash10.COM
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 47 rate down comment 6
nkavrakov1982
преди 5 години
В момента, и в България много хора се лъжат и продължават да теглят големи ипотечни кредити, прилъгани от банки, имотни агенции, платени статии за мечтания дом. Имотния балон е факт отново и в България, като цените в гр. София, и големите градове Пловдив, Варна и Бургас отдавна минаха реалните си стойности и в момента са на практика надценени с над 40% на места. Сано за две години 2016 та и 2017 та, беше впрегната цялата машина от банки, имотни агенции, медиите/чрез платени статии/, брокери на недвижими имоти, строителни фирми и алчни собственици, като целта беше да се внуши поскъпване на жилищата и ръст и още ръст в цените им. Както има една стара приказка, когато непрекъснато повтаряш едно и също нещо, навсякъде, дори и то да не е истина се стига до там че хората го приемат и започват да вярват в него. Ръста на доходите, подкрепен от щедростта на банките да раздават ипотечни кредити, както и вярата на хората че ги очаква стабилност и за в бъдеще, изстреляха цените още по нагоре в небето което също спомогна за формирането на имотния балон, въпреки че масово се отрича най вече от брокерите на имотните агенции, посочени като специалисти от медиите.Противно на всичко, редица финансисти, както и БНБ, дори и Европейската комисия посочиха че в България се формира балон при имотния пазар. Ръста на доходите е безспорен факт, но никой и никъде не говори че този ръст все пак е ограничен и неравномерен по браншове и видове заетост. Другия важен фактор, ръста на разходите за живот, инфлацията която достигна рекорди и вече стабилно изяжда увеличението на заплатите на хората никъде не се споменава, съвсем удобно, като акцента се поставя върху едната страна на везните - видиш ли населението взима къде, къде по високи заплати от 2008 *** година/предишния балон/.За съжаление хората имат къса памет и нека не забравяме че добрите времена не са вечни и радостта от благоденствието преди 10 години беше бързо помрачена от срив в световната икономика и същите тези хора, които с радост и увереност теглиха ипотеки тогава останаха без работа, доходи и банките им взеха имотите.В момента лихвите са на рекордни ниски стойности, но от догодина 2019 та, те ще тръгнат нагоре, и нека не забравяме старата поговорка че в хубаво време банкера винаги ще ти услужи с чадър, но когато завали и загърми, бързо ще си го поиска...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още