IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Договорите с подизпълнители по обществени поръчки стават публични

На етапи ще бъде въведена електронна платформа за възлагането на търговете

14:50 | 19.09.18 г. 3
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Възложителите на обществени поръчки задължително ще публикуват договорите за подизпълнение и всички анекси към контрактите. Освен това поетапно ще бъде въведена електронна платформа за възлагане на обществени поръчки в страната. Това стана с приемане на промени в Закона за обществените поръчки (ЗОП) на първо четене. От гласувалите 113 народни представители 97 бяха "за", а 16 се въздържаха, предаде БТА.

В доклада на Комисията по правни въпроси се посочва, че с промените се въвежда задължителна електронна комуникация. Прецизи ра се кръгът на лицата, които са задължени да декларират лични обстоятелства при участие в поръчки. 

Променени са разпоредбите, които уреждат допустимостта на замяна или включване на подизпълнител при обществена поръчка. Предвидена е санкция за неправомерна замяна на изпълнител или подизпълнител, като се цели постигане на дисциплиниращ ефект спрямо страните по договора.

С цел по-голяма прозрачност се въвежда задължение за възложителите да публикуват на профила на купувача договорите за подизпълнение, а в Регистъра на обществените поръчки - обявление с информация за всички допълнителни споразумения към договорите, независимо от правното основание за тяхното изменение.

Част от промените целят по-ефективно сътрудничество между Агенцията по обществени поръчки и контролните органи в областта. Има промени и в административнонаказателните разпоредби на закона.

В рамките на дебатите от БСП заявиха, че по принцип подкрепят електронното възлагане на обществените поръчки, но ще се въздържат при гласуването. Според левицата промените са внесени късно и изпълнителите няма да имат достатъчно време да се подготвят.

Ще настояваме фирми, които не са се разплатили с държавата, не са си платили данъците, да не бъдат допускани до процедура за обществена поръчка, заяви Румен Гечев от БСП. В нормативното пресъздаване и техническото изпълнение се крият опасности, които трябва да имаме предвид, каза Пенчо Милков от БСП. Той предложи системата първо да бъде тествана и тогава да се правят законодателни промени.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:32 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 0
pioner
преди 5 години
Това им го говоря от както бях на 18 сега коси са ми побелели друже!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
ivanrog
преди 5 години
Това е едно интересно и добро решение, дано и изпълнението да се реализира, а не да се търсят нови методи, примерно запазване на основен подизпълнител, а той да възлага на други подизпълнител..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още