IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ердоган: Турция не може да мълчи пред използването на санкции като оръжие

Ние искаме да решим своите проблеми чрез провеждането на конструктивен диалог на равна основа, заяви пред ООН президентът

23:15 | 25.09.18 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Турският президент Реджеп Ердоган заяви във вторник, че неговата страна не може да мълчи пред използването на санкции като оръжие докато се намира в двубой със САЩ относно съдбата на американския пастор Андрю Брънсън, задържан от Анкара.

Турция смята, че Вашингтон трябва да уважава процеса срещу пастора, чието дело по обвинения в тероризъм предизвика гнева на американския държавен глава Доналд Тръмп. Това стана и поводът през август президентът да нареди удвояването на митата върху вноса на алуминий и стомана от страната.

„Никой от нас не може да мълчи пред своеволното отменяне на търговски споразумения и използването на икономически санкции като оръжие“, посочи Ердоган в речта си пред Общото събрание на ООН, цитиран от Ройтерс.

В допълнение към увеличените налози срещу турския внос администрацията на Тръмп също така въведе санкции срещу двама високопоставени представители от кабинета на Ердоган като част от усилията за оказване на натиск върху Турция за освобождаването на Брънсън.

„Ние искаме да решим своите проблеми чрез провеждането на конструктивен диалог на равна основа“, заяви още Ердоган.

Напрежението между Анкара и Вашингтон се усилва и заради разнопосочните интереси на страните в Сирия. САЩ изразиха притеснения, че плановете на членката на НАТО Турция да разположи руски зенитно-ракетни комплекси С-400 на своя територия може да застраши сигурността на американското въоръжение и друга технология, използвана от Анкара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:30 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 14 rate down comment 5
Pyramid
преди 5 години
САЩ ,в момента, изпълняват мниго полезна за цял свят задача: С действията си, те помагатна световнаа общност да ае обедини и да търси нови пътища за сътрудничество. Вярно, в ролята на злия Кумчо Вълчо е Вашингтонно, нали взе някой трябва да поеме тази отговорност?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още