IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Омбудсманът: Всеки гражданин трябва да има индивидуален договор с ВиК

Да се промени новата наредба на МРРБ за потреблението на вода, препоръчаха Мая Манолова и експерти

10:49 | 26.09.18 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Омбудсманът: Всеки гражданин трябва да има индивидуален договор с ВиК

Всеки гражданин да има индивидуален договор с ВиК оператора - за това настоява омбудсманът Мая Манолова. Според нея така ще се реши проблемът с липсата на справедливост при определянето на сметките за вода.

„Освен собственото си потребление, отчетено от индивидуалния водомер, гражданите трябва да плащат допълнителен разход за общо потребление, който се сформира по несправедлив начин. Става дума освен за технологическите загуби и за натоварването на добросъвестните потребители с част от сметките на тези, които нямат водомери, чиито водомери са неизрядни или са декларирали, че не обитават едно жилище, но реално там се потребява вода. Всички тези суми се разпределят върху добросъвестните платци”, изреди Манолова по bTV.

Според омбудсмана проблемът е, че при разпределянето на отговорностите всички задължения и ангажименти падат върху потребителите.

„ВиК дружествата нямат абсолютно никакви ангажименти. Когато има кражба на вода, всъщност ВиК дружеството нищо не губи, защото етажната собственост плаща от джоба си през това общо потребление. Така дружеството няма интерес да отчита и контролира реално”, категорична е Манолова.

По думите ѝ нормите в България обикновено се пишат в полза на монополистите.

“Важният баланс в интересите между потребителите и монополистите не се спазва”, посочи омбудсманът и потвърди, че тези, които плащат най-много вода, поемат и най-голяма част от сметката. Затова тя настоява наредбата да бъде променена.

„Плащаме и течовете, и авариите, всичко се стоварва върху главата и джоба на потребителя. Трябва да се създаде заинтересoваност във ВиК дружествата да съблюдават за спазването на закона, да отчитат реалното потребление и да осъществяват контрол. Тъй като в момента гражданите плащат сметките и на нередовните, ВиК дружествата нямат подобен интерес”, посочи Манолова.

Все повече са жалбите срещу надписването на сметки за вода на основание общо потребление. За първите три месеца на тази година са постъпили 313 оплаквания, коментираха в студиото на Вulgaria ON AIR експерти.

Темата за новата наредба на Министерството на регионалното развитие и благоустройството предизвика множество полярни мнения. Именно наредбата трябва да въдвори ред и справедливост между реалното потребление на вода и сметките, начислени от ВИК дружествата.  

"Отдавна трябваше да се направи преглед на тази наредба. Не трябва да са много промените. Очевидно, най-големият проблем е как се разпределят разликите в междуетажната собственост. Имаше работна група, която обсъждаше всички варианти. В момента сме в дискусия, тъй че все още няма решение дали ще се премахне пропорционалното разпределение или не", поясни Иван Иванов от Българската асоциация на водите.

Според председателя на Асоциацията "Междуетажна собственост" Павел Миланов идеята е да се намали тази разлика в сметките, за да няма какво толкова да се разпределя.

"Трябва индивидуалните потребители да имат договори с ВИК дружеството. Те нямат интерес да се борят със загубите, защото ще ни ги разпределят и ние ще ги платим. Обсъждането ще продължи. В много отношения наредбата изглежда лобистка. Нека да имаме предвид, че ние плащаме за услуга. В тази цена трябва да бъде включена и канализацията", заяви той.

Мая Манолова е на мнение, че не е нормално парното да поскъпва при повишаването на цената на природния газ, тъй като, когато неговата цена намалява, сметките на парно не падат.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:16 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 2
Анонимен
преди 5 години
И всеки от нас да заима отделен водомер, то загубите пак трябва да се платят, т.е. няма как да няма преразпределение на разликата между общия и индивидуалните водомери. Дори и да не се брои в сметката, то тази разлика ще отиде след време в цената. Все някой ще плати сметката, няма как да остане неплатена.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още