IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Жилищният сектор в Турция усеща последиците от валутната криза

Продажбите на имоти с банкови заеми в Истанбул са намалели през август с 57% спрямо юли

14:35 | 26.09.18 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Секторът на жилищните имоти в Турция, който е един от стълбовете на икономиката на страната, усеща последиците от валутните сътресения в последно време, съобщава китайската осведомителна агенция Синхуа.

Строителната треска в големите градове като Истанбул, Анкара и Измир в последните години съставляваше 20% от ръста на брутния вътрешен продукт на страната, а около два милиона души бяха заети в строителството.

Но много проекти, както обикновени, така и луксозни жилища, бяха замразени или спрени в последно време заради финансови проблеми. Някои известни компании обявиха фалит, като засилиха опасенията от верижна реакция, съобщават местните медии, като се позовават на ръководители в сектора.

Икономиката на Турция постигна впечатляващ растеж благодарение на бума на жилищния сектор, включително строителството на редица търговски центрове, мостове, пътища и небостъргачи.

Новото летище в страната, което се очаква да стане най-голямото в света след завършването му, ще бъде открито на националния празник 29 октомври, но други големи проекти, които все още не са стартирали, ще бъдат спрени заради драстично орязване на разходите.

След като турската лира загуби 40% от стойността си спрямо американския долар от началото на годината, строителните предприемачи, които финансираха строежите си с евтини кредити в чуждестранна валута, пострадаха особено тежко.
Сривът на валутата беше предизвикан от спор със САЩ заради задържането на американския пастор Андрю Брънсън в Турция по обвинение, че е участвал в проваления опит за преврат в страната през 2016 г.

Освен това Анкара разчита много на вноса на строителни материали. Страната е деветият по големина вносител на стомана в света, но обезценяването на лирата се превърна в сериозен удар за предприемачите, чиито маржове на печалбата се свиха значително.

„Някои проекти бяха спрени заради волатилността на валутата. Фактът, че бюджетът ни се изчислява в американски долари направи нещата много трудни“, казва пред Синхуа строителният предприемач от Анкара Зафер Озерсон.

Неговата компания доставя суровини като камък, гранит и мрамор на големи компании, участващи в мащабни строителни проекти.

„Тъй като големите строителни компании спират проектите си, ние също трябва да замразим сътрудничеството си с тях“, казва Озерсон и допълва, че е песимист за бъдещето в краткосрочен и средносрочен план.

„Обезценяването на лирата ще продължи въпреки плана на правителството за справяне с инфлацията и безработицата, които отбелязаха двуцифрен растеж. Няма ликвидни средства“, посочва Озерсон.

Данни на Турската конфедерация на строителните предприемачи сочат, че между 1995 и 2005 г. средно на година са били строени по 500 хил. жилищни единици. През 2017 г. стотици хиляди жилища останаха непродадени въпреки държавните и корпоративни стимули.

Според експерти в страната има до два милиона непродадени жилища.

Тахир Телиоглу, президент на Турската конфедерация на строителните предприемачи, казва, че заради срива на валутата „70% от дейността на частните строителни компании е спряла или се е забавила“ и очаква мрачно бъдеще за индустрията.

Продажбите на имоти с банкови заеми намаляха с 57% в Истанбул през август спрямо юли, защото банките трябваше да повишат лихвените си проценти след вдигането на основната лихва с 6,25%, което Централната банка обяви неотдавна.

Но има и добри новини. Продажбите на имоти на чужденци са нараснали значително и са достигали 6 млрд. долара от началото на годината спрямо 4 млрд. долара за цялата 2017 г., обяви Алтан Елмас, президент на компанията Konutder.

„Очакваме те да достигнат десет милиарда долара през 2019 г.“, заяви Елмас пред репортери.

От друга страна ситуацията по отношение на стотици търговски центрове, които изникнаха като гъби в турски градове, е особено тревожна.

Турският президент Реджеп Ердоган обяви неотдавна забрана за използване на чуждестранна валута при наем или продажби на имоти, като даде на компаниите 30-дневен срок да превърнат сделките си в чуждестранна валута в сделки в лири.

Но собственици и мениджъри на 402-та търговски центъра в Турция, главно в Истанбул, имат заеми на обща стойност 15 млрд. долара, които са използвали за финансиране на начинанията си. Те ще трябва да изплатят дълга в американски долари или евро.

До края на 2020 г. 44 нови търговски центъра ще бъдат построени в Турция, сочат данни на отдела в страната на консултантската компания JLL.

„Тук има хаос. Адвокати ни казаха, че ще има правни усложнения“, казва Йълмаз, наемател в търговския център Ankara Armada, който не пожелал да съобщи фамилията си.

„Търговията вече намаля заради икономическото положение, причинено от валутната криза. Наемите ни нараснаха в последните месеци..., може да бъдем принудени да затворим бизнеса си и да се ориентираме към нещо друго“, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:55 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 5
Иван Митев
преди 5 години
Турция страда, защото не зачита как Турската централна банка подсигурява възникване на щети.При наличната държавна грешка да няма защита от Турската централна банка, хората в Турция са със съдба на жертви.Възможностите за Турция са:Първа: Без защита от Турската централна банка щетите в Турция нарастват.Втора: Със защита от Турската централна банка е прекратен водещият причинител за сегашни щети.За устойчив стопански просперитет в Турция е необходима защита от Турската централна банка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още