IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Застрахователите стават ключови играчи в здравеопазването

Законодателните промени ще бъдат прокарани при висока степен на съгласие, обеща здравният министър Кирил Ананиев

14:11 | 26.09.18 г. 11
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Здравният министър Кирил Ананиев представи два модела за промени на системата на българското здравеопазване, наричани модел А и модел Б. Това стана на национална кръгла маса в София за бъдещето на здравеопазването в България.

Първи вариант

Първият вариант предвижда демонополизация на Здравната каса и незабавна конкуренция със здравните застрахователи. Става дума за задължително здравно осигуряване с възможност за личен избор на осигурителен фонд измежду частните застрахователи. Въвежда се конкуренция между НЗОК и застрахователите. Здравната вноска остава 8% с възможност за допълнително доброволно застраховане. Този модел може да се реализира още през 2019 г. със създаването на дружество, което да се конкурира с Касата.

Здравните вноски на осигурените ще се прехвърлят към застрахователя, а не към НЗОК, като при фалит на застрахователя лицето ще се обслужва от Касата или от гаранционен фонд за определен период до избора на нов застраховател.

Застрахователите ще са длъжни да записват всички осигурени лица без възможност да селектират клиенти. Дружествата ще се конкурират на база качество на договорените услуги, бонуси и отстъпки. Те трябва да гарантират, че клиентите ще получат достъпна и своевременна услуга.

Здравната каса продължава функцията си на солидарен фонд в конкуренция със застрахователите. Ще има възможност за смяна на застрахователя.

Втори вариант

Представеният от министъра модел Б представлява преминаване от чисто солидарен към персонализиран здравноосигурителен модел. Това ще стане поетапно до пълна демонополизация на НЗОК. 

Въвеждат се три стълба: 8% задължителна здравна осигуровка, задължителна здравна застраховка под формата на премия от около 12 лева, доброволно здравно осигуряване.

В този случай Касата ще подкрива лечението в болница до определен праг, като пациентът ще доплаща фиксирана сума.

Здравният министър Кирил Ананиев коментира, че промяната на модела е закъснял разговор, но е наложителна.

„Днешните предложения не са крайни, дискусията ще продължи колкото трябва“, каза Ананиев. Той гарантира, че законодателните промени ще бъдат прокарани само след постигане на висока степен на съгласие.

Той характеризира реформата с няколко ключови думи – нов тип контрол, конкуренция между НЗОК и здравните застрахователи, премахване на нерегламентираните плащания и модернизиране на здравеопазването.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:42 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

11
rate up comment 4 rate down comment 1
крас
преди 5 години
Господин Ананиев, За една ФАЛИРАЛА здравна каса пътищата за ОБИКНОВЕННИТЕ ОСИГУРЕНИ ЛИЦА не са два , а един към ИиТОЙ Е КЪМ ОТВЪДНОТО. КРАЙНО ВРЕМЕ Е И ВИЕ И ПЛЕМЕНИКА ВИ ГОРАНОВ ДА ОСВОБОДИТЕ ПОСТОВЕТЕ КОИТО ЗАЕМАТЕ. Ако не го направите пак парите на НЗОК ще се наливат като каца без дъно в КОНСОЛИДИРАНИЯ ПРАВИТЕЛСТВЕН БЮДЖЕТ , а резервите на касата ще са част от ФИСКАЛНИЯ РЕЗЕРВ НА ПРАВИТЕЛСТВОТО. Първият вариант да си ходите е доброволния , а втория си го спомняте от зимата на 1997 година. За предпочитени е со кротце и со благо, защото со КЮТЕК НЕЩАТА НЯМА ДА СА ПРИЯТНИ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 7 rate down comment 2
Специалист по всичко
преди 5 години
Честито на застрахователите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 6 rate down comment 3
pass
преди 5 години
Здравната осигуровка в момента е 8%, т.е. както се каза средно се пада около 80лв. на човек при 1000лв. средна заплата. Толкова плащаме средно, някои повече, някои по-малко, а някои нищо защото не се осигуряват. Затова е първи стълб, за да покрива разходите на системата + лечението на нуждаещите се, основно спешните, голяма част от които са спешни защото не са имали достъп преди да станат спешни и да се плати за тях от общия кюп.А за 12лв. на месец можем и останалите да имаме достъп, защото сега ако се разболееш и си на работа човек трудно може да отдели половин ден да виси пред личния лекар за преглед. Е освен ако не си пред преритване де. Така ще се даде достъп и на работещите и плащащи масрафа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 4 rate down comment 2
abdul
преди 5 години
Хаха, да. За 80 лв. на месец трябва всички да се разболеем.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 2
mihi_bg
преди 5 години
Сумата от 12 лв я тиражираха в медиите и за мен е примерна - може и да е повече ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 9 rate down comment 1
mihi_bg
преди 5 години
Не мога да се съглася с теб! Ако всички ще получаваме еднаква сума за лечение от държавната каса, то следва и всички да внасяме една и съща абсолютна сума там. Допълнителното лечение да е според вноските при застрахователите. В противен случай аз и всички работещи пак ще плащаме за един електорат.......... Ако ще има реформа, моля да е истинска!, аа не да се чудят как да вземат повече пари!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 7
s3
преди 5 години
Предложението ти няма логика, с 12лв. нищо не можеш да платиш. Затова е редно 8% да се дават в общия кюп, което при средна заплата от около 1000лв. си е 80лв. на месец. А останалите 12лв. да са за личното лечение при нужда да се лекуваш с тях, защото 80-те лева са на общо основание.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 10 rate down comment 6
mihi_bg
преди 5 години
Пълни глупости ни пробутват пак. Плащаме процент от дохода, а получаваме еднакъв лимит, определен от държавата.Внасяме по 12 лв, а там лимит за ползваните услуги и лечение- няма!Трябва да е обратното: към държавната каса една фиксирана за всички сума, без значение от дохода. Към застрахователите - % от дохода, но по- нисък
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 10
s3
преди 5 години
Най-добре е вторият вариант, но с някои необходими корекции. Солидарен първи стълб, който да покрива основното лечение, бързата помощ и лечението на неосигурените лица. И втори стълб, където всеки да плаща допълнително колкото трябва за да му се осигури базовото лечение за него си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 9
penman
преди 5 години
Поредните онанизми в здравната сфера - дело на мошенници, които съсипаха иначе доброто (но недофинансирано) здравеопазване в страната, съществувало до преди малко повече от две десетилетия. Те ще задълбочат отклоняването на парични потоци към частни "джобове", а за масовия българин нещата ще се влошат. Единствения рационален модел за страна като България е - премахване на задължителното здравно осигуряване и 8% вноска отива в държавния пенсионен фонд (където нещата не са розови), а държавата поема задълженията си към здравето на гражданите на минимално равнище (населението не плаща нищо) с около 80-85 държавни болници, финансирани както преди двайсетина години, а всички частни структури остават на кешови плащания и плащания от частни доброволни здравни фондове. НЗОК се приватизира, за да се вземе поне някой лев от тази безсмислена структура с около 5000 "чантаджии" . Тогава от над 250 частни болници ще останат само 20-30 - такива в които нивото е наистина високо, но както за всичко качествено, ще трябва да се заплати. Аз лично бих се осигурявал в частен фонд.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още