IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кольо Парамов: Инфлацията може да стигне 7% до края на 2018 г.

Компенсацията от поскъпването на живота може да стане само чрез нов тип доходна политика, смята икономистът

10:52 | 02.10.18 г. 3
Кольо Парамов: Инфлацията може да стигне 7% до края на 2018 г.

Месечната издръжка на човек ще нарасне с между 70 и 110 лева. Това коментира в студиото на "България сутрин" на Bulgaria ON AIR икономистът Кольо Парамов относно новите цени на газа, парното и топлата вода.

С почти 14% се увеличава цената на газа, реши КЕВР. Това поскъпване се прехвърля и към сметките за парно и топла вода, като повишението на цената на парното е второ за тази година. През юли тя се вдигна средно със 7%, т.е. в сравнение с миналия отоплителен сезон цената на парното ще скочи средно с между 9 и 19 процента. Увеличението на газа води след себе си повишаване в цената на всичко друго и повече енергийно бедни.

"Тук става въпрос за цялостно поскъпване на живота в страната. Компенсацията може да стане само чрез нов тип доходна политика", каза Парамов, но е категоричен, че такава нова политика днес е невъзможна, защото няма пари. – Няма пари, защото БВП на страната няма кой да го произведе в такава сила, за да се вдигнат доходите. Следователно единствената ниша, където България може да намери днес пари, е приемането на еврото."

Икономистът е категоричен, че България е трябвало да въведе единната европейска валута още преди години.

Петър Илиев, гражданин и човек на изкуството, който е живял дълги години в САЩ, изрази възмущението си от повишаването на цената на газа и това, че поскъпването се случва така изведнъж.

"70-110 лева - това е страшно много. Аз имам друго предложение. Какво ще се случи с тези договори, ако българският народ каже, че ние нямаме тези пари", риторично попита той.

Икономистът Кольо Парамов акцентира и върху това, че повишаването на цените ще доведе след себе си и сериозна инфлация в нашата страна и предупреди, че до края на годината тя може да стигне 7%.

Вижте повече във видео материала!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:43 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 0
крас
преди 5 години
Сучим мажим но не казваме кой е този който налага тази форма на геноцид.Всеки проблем има име фамилия и адрес.тези дни в медиите излезе ПОДВЕЖДАЩА ИНФОРМАЦИЯ за преговори които са се състояли между руската ГАЗПРОМ ЕКСПОРТ и БУЛГАРГАЗ. Както добре се знае Булгаргаз не е компанията, която внаса газ в България от руската Газпром Експорт!!!У НАС ГАЗТА СЕ ВНАСЯ ОТ фирмата Овергаз на Сашето Дончев в която 50% са на ГАЗПРОМ , а останалите на българската компания Овъргаз представлявана от Сашето. Нашите нещастници от БУЛГАРГАЗ са договаряли с доставчика на газ за България ОВЪРГАЗ , а не с Газпром Експорт!!Защо ОВЪРГАЗ държи високи цените на газта у нас и докога това раково образование ще унищожава държавата с натрупаните печалби от посредничество?!!ОТГОВОРА СЕ КРИЕ В ТОВА кой е истинския собственик на OVERGAS INC. и не е ли същият този който притежава и мажоритарния пакет от Лукойл Нефтохим-Бургас АД ???Ако това е така то тогава ING Group на фамилията Rothschild държи не само цените на горивата , но и всички останали произтичащи от тях процеси!!Това е ново непозната робство пред което турското с неговия ДЕСЯТЪК изглежда като примамлива мечта!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
Иван Митев
преди 5 години
Жалкото е, че по собствена воля правителството подпомага за инфлация.За министрите Българската народна банка е толкова незначителна институция, че дори не зачитат нейната роля да подсигурява възникване на щети.Българската народна банка е силна институция и нейната роля да подсигурява възникване на щети е със съществено влияние за увеличени страдания.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
Иван Митев
преди 5 години
Инфлацията възниква от създадени дисбаланси и отразява процеси на намаляване на дисбаланси.Увеличените разходи подсигуряват повишаване на цена. Същественият фактор за увеличаване на разходи в Република България са разходите за щети от Българска народна банка.В Република България не се прилага защита срещу Българска народна банка. Тази държавна грешка е сигурно условие за инфлация и провал на правителство.Възможностите са: Първа: Без защита срещу Централна банка се увеличават щети и се подсилва инфлация.Втора: Със защита срещу Централна банка е прекратен водещ причинител за сегашни щети.Устойчивото обществено развитие е постижимо само със защита срещу Централна банка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още