IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Драматичен срив отчита германският автомобилен пазар

По-строгите правила за вредни емисии доведоха до над 30-процентен спад на сделките

09:07 | 03.10.18 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	Автомобили от бранда Volkswagen са паркирани до летище Willy Brandt в Берлин. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Автомобили от бранда Volkswagen са паркирани до летище Willy Brandt в Берлин. Снимка: Ройтерс

Пазарът на автомобили в Германия се срина през септември след въвеждането на по-строгите правила за отчитане на вредните емисии.

Според Федералната служба за моторни превозни средства (KBA) по пътищата на страната са се появили над 200 000 нови автомобила през септември, което е с 30,5% по-малко от преди година. Най-силен е спадът при дъщерните дружества на VW - Audi (-77,7%), Porsche (-75,5%) и Volkswagen (-61,9%).

На 1 септември в сила влезе новата система за измерване на отработените газове WLTP, която е много по-строга от досега съществуващите правила, припомня DPA.

Купувачите са избягвали преди всичко дизеловите нови автомобили. При тях спадът е от 43,8% - много по-силен от понижението при продажбите на бензинови коли - с минус 25,2%. Средните емисии CO2 от новорегистрираните автомобили са били с 3,6% по-високи в сравнение с преди година - 132,2 грама на километър.

Според KBA при автомобилите с алтернативни системи за задвижване се наблюдава смесена картина – при електрическите превозни средства има ръст от 4,9%, а при хибридните автомобили повишението е от 15,9%. За разлика от тях търсенето на превозни средства, работещи с газ, спада значително (с 51,3% при тези с природен газ и с 48,2% при тези, работещи с газови системи с течна фаза).

От началото на годината продажбите на нови автомобили са се увеличили с 2,4% до 2,67 милиона броя. Skoda е най-продаваната вносна марка в Германия с 5,5% дял въпреки спада от 43,6%. Сред вносителите най-голям ръст отчитат Jeep (79,7%), Mitsubishi (35,3%) и Jaguar (33,9%).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:15 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още