IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Moody's: Свободното теглене на пари в Гърция е положително за кредитирането на банките

Позитивно влияние има и облекчаването на капиталовия контрол

12:04 | 05.10.18 г. 2
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Премахването на ограниченията върху тегленето на пари в брой от местни сметки в Гърция и допълнителното облекчаване на капиталовия контрол се отразяват положително върху кредитирането на банките ѝ, заяви рейтинговата агенция Moody’s, цитирана от Ройтерс.

Краят на ограниченията върху тегленията и увеличаването на сумата, която може да бъде пращана в чужбина – част от мерките за облекчаване на контрола, наложен преди три години – влязоха в сила на 1 октомври.

Капиталовият контрол бе наложен през юни 2015 г. на фона на политически и икономически сътресения, за да се ограничи изтичането на депозити от гръцките банки.

Подобряването на икономическите перспективи и увеличаването на депозитите в частния сектор позволиха да се облекчи капиталовия контрол, което вероятно ще укрепи доверието на вложителите и ще помогне на банките допълнително да подобрят профилите си на финансиране“, казва Moody’s в свой доклад.

Постепенното завръщане на депозитите към банковата система през последните седем месеца и оптимизмът след успешното излизане на Гърция от третата си спасителна програма бяха ключови двигатели за решението да се отслаби капиталовият контрол, коментира агенцията.

Освен това същественото намаляване на зависимостта на банките от финансирането от Гръцката централна банка чрез спешната помощ за осигуряване на ликвидност (ELA) сочи подобрение на ликвидността през последните тримесечия.

Облекчаването на ограниченията вероятно ще насърчат домакинствата и компаниите да върнат в местните банки парите, които държат извън банковата система на Гърция“, казва Moody’s.

Балансът на ELA е спаднал до около 4,5 млрд. евро, или 2% от общите активи, към края на август от 21% през август 2015 г.

Три от шестте оценявани гръцки банки - Piraeus, National Bank и PanCretan Cooperative Bank - са изплатили напълно балансите си към ELA.

Местната политика и социалната нестабилност обаче остават рискове за икономическото възстановяване. „Потенциално продължаващата политическа несигурност в комбинация с по-хлабавия капиталов контрол може да доведе до значително изтичане на депозити“, каза още Moody’s.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:38 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 8 rate down comment 0
Sakamano
преди 5 години
Спрете да въртите латерната и обяснете по-подробно какви са щeтитe от ЕЦБ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 6
Иван Митев
преди 5 години
Европейската централна банка (ЕЦБ) подсигурява възникване на щети. Това е източник за страдания и за банките.Представеното в статията е факт, че Moodys не зачита ролята на ЕЦБ.Държавната грешка да няма защита срещу щетите от ЕЦБ продължава и трудностите на банките в Гърция нарастват.Устойчиви банки в Гърция са възможни само със защита срещу щетите от ЕЦБ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още