IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Всеки трети американец консумира продукти от заведения за бързо хранене

Около 85 млн. души в САЩ се хранят с висококалорични храни, предлагани от компании като McDonald's, KFC и Texas Chicken

12:14 | 05.10.18 г. 12
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Един на всеки трима американци консумира ежедневно продукти от заведения за бързо хранене, показва проучване направено от американското правителство, предава Quartz.

Около 85 млн. човека (37% от общото население на САЩ) се хранят с продукти на McDonald’s, KFC, Texas Chicken или друга подобна компания, обявиха от Центъра за контрол и превенция на заболяванията в четвъртък, позовавайки се на изследване, обхванало 50 щата. 

Този проблем струва на САЩ 147 млрд. долара годишно заради медицинските разходи, смята американското правителство.

„Медицинските разходи са нараснали значително през последното десетилетие и може да продължат да се повишават, ако в бъдеще броят на хората с наднормено тегло се увеличава“, отбелязват специалисти.

В класацията на страните с най-голям процент на хора с наднормено тегло, изготвена от Световната здравна организация, САЩ са лидер с 67,3% от общото население, следвани от Мексико (64,4%), Египет (62%), Русия (58,7%) и Бразилия (54,1%).

Проучването отбелязва, че тази тенденция е характерна при хората, навършили пълнолетие, като с напредването на възрастта консумацията на подобен тип храни също нараства. При половото съотношение се оказва, че мъжете използват храни от подобен тип заведения за обяд и вечеря, докато жените предпочитат да ги консумират по време на закуска.

Изследването се базира на статистическа информация, събрана в периода между 2013 г. и 2017 г. чрез телефонни интервюта, последвани от физически тестове в специални центрове.

Данните са подкрепени и от Национално изследване на здравето и храненето, което има за цел да диагностицира хранителните навици на американското общество.

Доказано е, че този тип храна е висококалорична и е основен фактор за тенденциозното повишаване на броя на хората с наднормено тегло в страната, както и за сърдечно-съдовите заболявания, инсулт и диабет от тип 2.

Тези данни допълват нарастващия брой изследвания, които помагат за изграждането на по-ясна картина за здравето на американските жители, от които 68% са с наднормено тегло.

Този проблем обаче не засяга само възрастните хора.

В сравнение с 1975 г. днес има 11 пъти повече деца с проблеми, свързани с наднорменото тегло. Анализ от 2017 г. показва, че подобен проблем имат около 19% от децата в САЩ.

Държавната управа обмисля различни варианти за ограничаване на достъпа до този тип храни, като вече въведе забрана в училищата да се внася или доставя храна от заведения за бързо хранене, освен това задължи компаниите от този тип да посочват в съдържанието броя на калориите за всеки един продукт.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:06 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

12
rate up comment 2 rate down comment 1
khao
преди 5 години
и ти като почнеш с тия митове и легенди и кръчмарски измислици ... родината на доматите да не знае как изглеждат, знаят много добре и всеки с двор си сади
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 1 rate down comment 1
khao
преди 5 години
абсолютни лъжи си написал ... личи си че никога не си бил там :) даже си личи че не си излизал скоро от България
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 0 rate down comment 2
Sakamano
преди 5 години
За $200 мога да си купя примерно 100кг домати, които ще ми стигнат не за седмица, а за година. Явно твоя американец не пазарува от правилните магазини.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 1 rate down comment 1
Biso
преди 5 години
Скоро гледах един документален фим и един американец каза, че преди е давал по 400 долара на седмица джънк фуд, а сега дава по 200 долара на седмица за плодове и зеленчуци. Видя ми се достоверно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 1 rate down comment 4
Sakamano
преди 5 години
Има много пpoст начин да се разбере в коя от две държави хората са по-бедни. Посоката на мигрантския поток, която НИКОГА не е от богатите към бедните. И тъй като съм напълно сигурен, че има много повече български кандидати за американска работна виза отколкото обратното, то няма как да се съглася, че "американците са доста по бедни от нас". Освен ако не визираш някоя държава в Латинка Америка, чиито жители също се именуват американци. А това, че работят повече има съвсем друго обяснение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 2
doba
преди 5 години
Горовиш за мъжете, повечето от жените си 'веят оная работа'Имам един съученик, емигрира в Калифорния, в градче до ЛА. Та неговите хора му пратили семена за домати Идеал. Той ги засажда в задния си двор(много преди Мишел Обама). И съседите го питат:- Какво е това?- Домати. - им отговаря.- Не може да бъде, доматите са червени!- Ами то това зеленото ще порастне, ще пусне цветове и т.н. и ще берем после.Не му повярвали, но след като почнало да дава си облизали пръстите.После в цялото кварталче почнали да си сеят, най-вече за радост на децата...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 4
pioner
преди 5 години
В заведеният за бързо хранене е много по - евтино и най - вече по - бързо. А американците са доста по бедни от нас и не могат да си позволят да ядът натурални плодове и зеленчуци защото са им много скъпи. Никой американец не работи като нас 40 часова работна седмица обикновенно там се работи 60 - 70 часа седмично за да може да се поддържа приличен стандарт на живот, което означава, че времето им е много по ценно следователно са принудени да ядът в заведения за бързо хранене.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 1
neverland
преди 5 години
А препечена филийка с масло и филе "по-чисто" ли, ами ако вкараме и яйца с калоричните жълтъци, получава ли се храна за динамични хора с грижа към здравето си? :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 1
doba
преди 5 години
И 100% от българите. В БГ е традиция закуската да е баничка/мекица/тутманик/т.н. с бозичка или айрян.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 1
Sakamano
преди 5 години
Вярно, че пърженото си е пържено, но в много ресторанти не само пържат, ами и готвят, тъй че там имаш доста по-голям избор, който включва и по-полезни за храносмилане неща. Колкото до нашенските "бързи закуски", кебапчийници и дюнерджийници, не мисля, че са много по-здравословни от американските вериги за бързо хранене.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още