IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ИПИ: Новото райониране на страната рискува да ощети Югозападна България

Никъде в мотивите в законопроекта не се обяснява защо строителното министерство е избрало варианта, който ще се обсъжда, коментира Десислава Николова

09:13 | 06.10.18 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Преди дни на портала за обществени консултации беше публикуван проект на промени в Закона за регионалното развитие, които касаят най-вече предстоящото ново райониране на страната. Новото райониране се налага по обективни причини – единият от 6-те сегашни района, а именно Северозападна България, не отговаря на европейския критерий за население (между 800 000 и 3 млн. души), тъй като населението му вече е паднало под долната граница.

Много е вероятно в данните за 2018 г. и другият бързо обезлюдяващ се район, Северният централен, също да се окаже сполетян от същата съдба. Предвид това България има ангажимент да подаде предложение за нови райони на България към Евростат до края на тази година, пише в анализа на главния икономист на Института за пазарна икономика Десислава Николова.

Темата за новите райони беше отворена още в началото на годината, като тогава бяха представени три варианта от работната група към министерството. В рамките на проведените тогава обществени обсъждания, ИПИ представи четвърти възможен вариант на райониране,  който според нас преодолява основните недостатъци на предложените три; този вариант също получи значително внимание и срещна одобрение от експерти и представители на администрацията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 01:52 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 7 rate down comment 0
Sokratus
преди 5 години
Не е много добре направено това райониране! Може би София град с някоя друга околна община трябва да се отделят в отделен район като в Румъния! Черноморския да е без Сливен и Ямбол. Да се оформи западен с От видин, враца, монтана, софия област, перник, кюстендил, Благоевград. И да се разделят, другите на северен централен и южен централен.И е добре да се помисли да се направи механизъм за намаляване на броя на общините, особено в обезлюдените краеве. ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 19 rate down comment 2
ivanrog
преди 5 години
Интересно защо се твърди, че София не "изсмуква" средства от останалите райони, дори примера с метрото е емблематичен в това отношение - парите за интермодалните гари отидоха за метро, т.е. не бяха дадени за инвестиции в други райони, а в София. И тук идва другият момент - кое е първото дали пък София не е "пренаселена", защото се изливат прекомерно средства там без да се мисли за останалите райони. Много хора вземат средства в София, които биха получили и в други райони, но в тези райони условията за живот са сведени до минимум или под него.Замислят ли се от ИПИ защо се получава, че 1/3 от населението, става половината от работещите и как точно в София е половината от "производството"?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още