IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цената на пшеницата ще расте заради по-малкото прибрано качествено зърно

Дъждовното лято и избраните сортове повлияха на тазгодишната реколта

10:10 | 08.10.18 г. 1
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Цената на пшеницата бавно ще расте заради по-малкото количество качествено зърно през отиващата си стопанска година, заяви в Добрич за БТА председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) Костадин Костадинов. По думите му продавачите вече искат на борсите по 400 лева за тон хубаво зърно, а купувачите предлагат по 350-360 лева, докато при жътвата пазарът е тръгнал с цена от 260-270 лева за тон.

Около 50 на сто от тазгодишната реколта е с добро качество, а останалата половина е фуражна пшеница с 15-20 на сто покълнало зърно при юлските дъждове, поясни Костадинов, който оглавява и Добруджанския съюз на зърнопроизводителите. Той смята, че и прогнозата за по-малко зърно в световен мащаб ще увеличи търсенето. Ще има добра цена за хлебната пшеница, заяви Костадинов, без да се ангажира какъв може да бъде очакваният ръст в близките месеци. 

Не само дъждовното лято е "виновно" за по-малкото произведено качествено зърно, коментира за БТА професор д-р Иван Киряков, завеждащ катедрата "Селекция на зърнено-житните култури" в Добруджанския земеделски институт.

Ученият определя като решаващ фактор сортовата структура в пшениченото производство в страната.
Според него сортовете пшеница с високи хлебопекарни качества - от българската и чуждата селекция, заемат само около 30 на сто от площите в страната. Професор Киряков напомня, че в пшеничените масиви през лятото се е появила кафява ръжда.

Зърното ще поскъпне още над сегашното равнище от 300-350 лева за тон, прогнозира и ученият, но смята, че хлебарите нямат основание да качват цената заради брашното. В последните три-четири години зърното се търгуваше на цена на ръба на производствената му себестойност, но хлябът не поевтиня, каза Иван Киряков.

Една от най-големите земеделски кооперации в Добричка област - "Черно море" в Балчик, все още не е продавала зърно от новата реколта в очакване на по-добра цена. Пшеницата тази есен се търгува с около 20 на сто по-скъпо в сравнение със същия период на миналата година, което е обяснимо - добивите са по-ниски и качественото зърно е по-малко, заяви за БТА председателят на стопанството Младен Мартинов.

По думите му кооперацията е добила с 15 на сто по-малко зърно. През жътварския месец юли падналите дъждове в региона са достигнали 300 литра на квадратен метър, което е повече от половината от годишната норма, по данни на стопанството. Ще има нов ръст в цената на пшеницата, следим пазара, за да решим кога да продаваме, каза председателят на кооперацията.

Земеделските стопани в Добричка област, която е лидер в производството на пшеница в страната, добиха тази година 660 863 тона при среден добив 541 килограма.

Според НАЗ износът на зърно към края на август е достигнал миналогодишните нива. И в новата кампания независимо от пазарната ситуация зърнопроизводителите в Добричко ще засеят обичайните около 1 200 000 декара с пшеница.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:08 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
lyusien
преди 5 години
Спрете да вярвате на тези велики специалисти Тази година бяха произведени близо 6 мил тона пшенца а общо зърнени храни ще бъдат вероятно около 12 милиона тона Това със сигурност не е вярно но дори 70 % от пшеницата да е фуражна то остават около 1.6 милиона наистина качествена пшеница Напълно достатъчно за производството на хляб и хлебни продукти Цените са напълно приемливи Основно изкупиха пшеницата на около 320 лв на тон от арендаторите и това не е кои знае колко висока цена Освен това земеделците и търговците имат огромната възможност да изнесат фуражната пшеница за Германия Дания и други страни в Зап Европа които имаха огромна суша тази година и купуват неограничени количества фуражи Стига са плакали тези специалистиI
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още