IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Меркел получи нова подкрепа за преизбирането си като лидер на ХДС

През декември ХДС ще проведе конгрес в Хамбург, на който ще се проведе гласуване за лидерския пост

12:25 | 08.10.18 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Високопоставени консерватори подкрепиха кандидатурата на германския канцлер Ангела Меркел за преизбиране като председател на Християндемократическия съюз (ХДС) на предстоящия партиен конгрес през декември, предаде БТА, позовавайки се на съобщения на Ройтерс.

С това Меркел получи така необходима подкрепа в момент, когато вътрешннопартийните борби в редиците на консерваторите отслабват нейния авторитет, отбелязва агенцията. По-рано канцлерът обеща, че ще изкара докрай мандата си, който приключва през 2021 г., и ще се бори за преизбиране като председател на партията.

През декември ХДС ще проведе конгрес в Хамбург, на който ще се проведе гласуване за лидерския пост.

Меркел понесе неочакван удар, след като миналия месец консерваторите не преизбраха нейния дългогодишен приближен Фолкер Каудер като лидер на парламентарната група на ХДС/ХСС. Този ход е показателен за нарастващото недоволство от 13-годишното й ръководство. Победата на Ралф Бринкхаус, определена от опозиционни лидери като политическо земетресение и начало на края на ерата на Меркел, до голяма степен беше възприета като знак, че депутатите искат гласът им да има по-голяма тежест при формирането на политиката на нейното правителство.

Но председателят на Бундестага и бивш финансов министър Волфганг Шойбле заяви пред в. „Билд ам зонтаг“, че избирането на Бринкхаус може да донесе известна стабилност в консервативния блок, разтърсен от вътрешни борби заради имиграцията.

„Промяната на върха на парламентарната група може да стабилизира канцлера", каза той. „От известно време в съюза цари известно притеснение. Може (избирането на Бринкхаус) да е било възможност да се изпусне напрежението", заяви Шойбле.

Вътрешният министър и лидер на ХСС Хорст Зеехофер, заради когото през лятото правителството едва не рухна заради спор за имиграцията с канцлера, каза пред в. „Велт ам зонтаг", че подкрепя кандидатурата на Меркел за преизбиране като председател на ХДС.

„Ангела Меркел обяви, че би искала да се кандидатира за председател на партията. Мисля, че това е правилното решение", заяви Зеехофер, цитиран от БТА.

През уикенда Меркел каза, че нейните консерватори трябва да сложат край на вътрешните борби, за да спрат загубата на подкрепа в социологическите проучвания пред регионалните избори в провинциите Бавария и Хесен този месец, .

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:09 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
majnata
преди 5 години
Лъскаш бастуна , ако правеше поне 50 на час въобще нямаше да се появяваш тука ! Аре у лево !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още