IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Родителите на деца с увреждания отново излизат на национален протест

Исканията са насочени към чаканите и дискутирани от месеци законодателни промени

09:58 | 10.10.18 г. 1
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Пореден протест на майките на деца с увреждания е планиран за довечера в София и Варна от 17,30 часа. В София родителите и близките на децата с увреждания се събират пред сградата на правителството, съобщава БНР.

Въпреки подписаната вчера "Пътна карта" със срокове за приемането на новите закони за личната помощ и за хората с увреждания, активистите на движението "Системата ни убива" декларираха, че протеста продължава до приемането им от парламента. 

Във Фейбук страницата на протеста е отправен апел към премиерът Бойко Борисов да излезе и да обясни защо законите все още не са приети . Призивът към него е да спре да противопоставя "граждани срещу граждани". Според майките, премиерът отхвърля опитите за реформа през последните 10 години и предпочита да се справя със всеки системен проблем като "раздава пари на калпак". 

Управляващите от ГЕРБ поеха политически ангажимент до средата на декември двата законопроекта - за личната помощ и за хората с увреждания, да бъдат приети в пакет от парламента. На 17-и октомври се очаква правителството да одобри и внесе в парламента оспорвания до момента Закон за хората с увреждания. От януари догодина хората с увреждания ще получават финансова помощ, обвързана с линията на бедност, вместо интеграционни добавки. От април ще започне изготвянето на комплексни индивидуални оценки на потребностите. От септември пък част от хората с увреждания ще имат право на лична помощ до 168 часа на месец. 

До момента са проведени 8 национални протеста.


 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:14 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
penman
преди 5 години
В България всички искат от държавата, а нищо не й дават! Една държава може да прогресира само когато всички допринасят за общественото благо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още