IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германското правителство намали рязко прогнозите си за икономическия растеж

Очаквания са БВП на най-голямата икономика в страната да нарасне с едва 1,8% при предишна прогноза за експанзия от 2,3%

22:00 | 10.10.18 г. 5
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Германското правителство намали рязко своите прогнози за представянето на водещата европейска икономика през тази и през следващата година, съобщава Ройтерс, цитирайки официален, но все още непубликуван документ на властта в Берлин, пише БНР.

Канцлерът Ангела Меркел и нейният коалиционен кабинет вече очакват БВП на Германия да нарасне през 2018-а година с едва 1,8% при предишна прогноза, направена през април, за експанзия от 2,3 на сто.

Правителството намали и очакванията си за икономическия растеж през 2019-а година до 1,8% от 2,1%, като прогнозира сдържана експанзия от 1,8% и през 2020-а година.

Според документа с който разполага Ройтерс, потребителската инфлация в Германия ще нарасне с 1,8% през тази година, преди да се ускори до 2,0% през 2019-а година, което съвпада с предходните правителствени прогнози. За 2020-а година се очаква индексът на потребителските цени (CPI) да нарасне с 1,9 на сто.

Трябва да се има предвид, че официалните осъвременени икономически прогнози на германското правителство ще бъдат оповестени в четвъртък (11-и октомври).

Най-новите правителствени прогнози, с които разполага Ройтерс, съвпадат отчасти с информация на вестник "Ханделсблат" от миналата седмица, според която властта в Берлин ще ревизира оценката си за растежа на БВП през 2018-а година до 1,8% от 2,3% през април и за 2019-а година - до 2,0% от 2,1%.

През предходната седмица, петте водещи германски икономически института също понижиха своите прогнози за растежа на водещата европейска икономика за тази и следващата година.

МВФ пък беше поредната важна институция, която също намали оценките си за представянето на германската икономика. Според есенния доклад на Фонда - "Световни икономически перспективи", представен във вторник, БВП на Германия вече се очаква да нарасне през настоящата година с 1,9% вместо с 2,2% с оглед на спада на промишлените поръчки и на обемите търговия. МВФ вече очаква и по-слаб растеж от 1,9% на германската икономика за 2019-а година спрямо предходна оценка за експанзия от 2,1 на сто.

Според същия официален документ, с който разполага Ройтерс, правителството в Берлин очаква по-нататъшна ескалация на глобалното търговско напрежение, която може да засегне тежко германския износ и именно това би представлявало основен риск пред водещата европейска икономка.

Другите рискове, пред които е изправена германската икономика, включват несигурността относно предстоящото излизане на Великобритания от ЕС, както и рискът икономическите и финансови кризи в Турция и Аржентина да се разпространят и към останалите развиващи се пазари, се посочва в официалния правителствен документ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:19 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 1
majnata
преди 5 години
дежурният откачалка .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 5
lyusien
преди 5 години
До 3 При отчитане на ръста на Б В П от статистиката се елиминира инфлацията Ако ръста е примерно 5 % и се елиминира инфлацията която примерно е 2 % реалния ръст на Б В П е 3 %
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 14 rate down comment 4
studioaa
преди 5 години
Това реално е тотален срив на производството и износа и отрицателен икономически ръст ако изключим инфлацията, която е поне 3.5%. 1.8% растеж за сметка на 3.5% инфлация - на това му викат стагфлация в учебниците. Явно DAX ще се насочи солидно на юг, а с меркел е свършено и не само с нея но и с мюсюлман демократите, на които тя е лидер.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 3
nkavrakov1982
преди 5 години
Ти кой беше?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 14
lyusien
преди 5 години
Твърде грешни прогнози Ръста на германската икономика ще бъде над 2.3 тази година и също толкова през 2019
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още