IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тръмп: Федералният резерв полудя

Според американския президент масовата разпродажба на Wall Street в сряда представлява дългоочаквана корекция на пазара

11:12 | 11.10.18 г. 13
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Американският президент Доналд Тръмп заяви, че разпродажбите на фондовите пазари в сряда всъщност са дългоочаквана корекция. Президентът също така не пропусна да отправи нова порция критики към Федералния резерв, стигайки до там да определи действията на централната банка като „лудост“.

„Смятам, че… Фед прави грешка. Твърде са стегнати. Смятам, че Фед полудя“, заяви държавният глава преди политическо мероприятие в Пенсилвания, цитиран от Ройтерс.

Американската централна банка увеличи лихвените си проценти през септември и остави без промяна плановете си постепенно да стяга паричната си политика, прогнозирайки, че икономиката на страната ще се радва на поне още три години на растеж.

Това обаче доведе до критики от страна на Тръмп, според когото лихвените проценти се увеличават прекалено бързо при минимална инфлация и данни, които говорят за силна икономика.

Именно бързото нарастване на лихвите в САЩ стана една от причините за притесненията на инвеститорите, довели до разпродажбата на американски акции в сряда. В рамките на сесията Dow и S&P 500 загубиха над 3% от стойността си, а Nasdaq composite – над 4%, като за това допринесе и поевтиняването на книжата в технологичния сектор.

Тръмп отрече ефект върху по-лошото представяне да е оказал търговският конфликт на САЩ с Китай. „Не е това. Проблемът ми е с Фед“, заяви той в телефонно интервю с Fox News, цитирано от Bloomberg.  

Според президента разпродажбата е дългоочаквана корекция. „Всъщност е корекция, която чакахме от дълго време, но наистина не съм съгласен с това, което прави Фед“, заяви още той преди пътуването си до Пенсилвания.

Американският финансов министър Стивън Манучин също заяви, че това, което се наблюдава на пазара, е корекция, а основите на американската икономика продължават да бъдат „изключително силни“.

„Фактът, че има известна корекция, имайки предвид какъв ръст отбеляза пазарът, не е особено изненадващ“, заяви той, цитиран от Bloomberg.

Корекция на фондов пазар се определя като най-малко 10-процентен спад от най-високата стойност през последните 52 седмици. За да се стигне до там – въпреки разпродажбата в сряда, S&P 500 ще трябва да удвои загубите си. Индексът спадна с близо 5% от най-високата си стойност при приключване на сесия на 20 септември.

Nasdaq от своя страна се понижи с 8,5% от рекорда си на 29 август.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:44 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

11
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 5 години
Факт, наистина не мога ..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 3 rate down comment 2
Pyramid
преди 5 години
Е, и ти не е да не можеш. Дерзай.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 24 rate down comment 6
michaelis12
преди 5 години
Хюсеине пише се "Корпорация" там нема "у" тва първо и второ кои са толко "ФЕД" та Тромпета да не им държи тон ?! Щот ФЕДа са убивали нееднаж президента на Сашш която от времето на Рейгъня е Корпоратокрация тя отдавна е такава не е от оня ден ...... Тръмпа упраелява точно тва дет требе или по-точно тия зад него той е само говорителя им ..... аз не виждам що ФЕДа да не се национализира що 5 банкерски фамилии да слагат сичко по джебовете и останалия свят да им "дължи" 183 измислени трилиона, щот на кой дължи света тия пари ммм ?!?! кой тоя фантом ..... ?!? а то било банкстерите .... от секви фирми кат ФЕД & Co
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 9 rate down comment 9
khao
преди 5 години
Можеше оше алабализми да напишеш. ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 15 rate down comment 6
ABBA
преди 5 години
Не ве бро,Тук има работа за програмисти. Алгоритъмът на бота е изцяло за пренаписване :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 28 rate down comment 4
majnata
преди 5 години
Иване , от вредно влияние страдаш само ти ... нон стоп ! Пий ги тий апчета бе човек , съвсем превърте !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 29 rate down comment 6
vzhekoff
преди 5 години
Да не забравяме, че по времето на "успешния" Обама дългът на САЩ се удвои и се натрупаха 9 трлн долара дълг ! Всичко това при 8г. около нулеви лихви.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 32 rate down comment 8
pinoccio
преди 5 години
Великите ценности пребъдват във времето, не траят десетилетия. Какво ще предложат глобализмът и либерализмът в следващото време освен постглобализъм и постлиберализъм? Нищо! Както комунизмът се изреза за няколко десетилетия, но това, което остана от него - управляващи политиката и икономиката внуци, правнуци, пра-правнуци, е за вечни времена. По парадокс комунизмът - система на равенството, остави след себе си възможно най-бруталната система от неравенство, извършена по генеалогичен път. Същото е и с глобализма и либерализма - няма да се отървем от корпорациите и джендърите до края на времената. В този смисъл вероятно има някаква непреходност, която ги прави велики ценности. Постнепреходност, оковаваща света в безпомощност - да ядем полски домати, египетски картофи, китайски чесън и да караме индийски "Тата" с помощни колелета.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 14 rate down comment 18
Иван Митев
преди 5 години
Президентът Тръмп страда от вредното влияние от Федералния резерв.В САЩ не се прилага защита срещу щетите от Федералния резерв.При наличие на тази държавна грешка президентът Тръмп е със съдба на жертва.Истината е, че актуалните щети в САЩ се създават от вредното влияние от Федералния резерв, ала обществена отговорност за тези щети носи Президента Тръмп.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 27 rate down comment 5
nikolait
преди 5 години
Тръмп не трябва да надценява значението на монетарната политика и борсови спекулации за икономиката. Именно стабилната заетост и работещ реален сектор са в основата на богатството за средната класа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още