IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пламен Донев: Промените в данъчните закони ще имат сериозен ефект върху бизнеса

Търговците на хранителни продукти ще трябва да начисляват ДДС по коренно различен начин при ваучерите, посочи старши мениджърът в "Делойт България"

12:37 | 11.10.18 г.
Пламен Донев: Промените в данъчните закони ще имат сериозен ефект върху бизнеса

От гледна точка на бизнеса най-важните промени в данъчните закони са в корпоративното облагане по отношение на новия режим за ограничаване на приспадането на лихвени разходи и новия режим за контролиране на чуждестранни дружества, които са новост за България.

Това каза Пламен Донев, старши мениджър в "Делойт България", в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria.

Донев коментира и промените в закона за ДДС, които предвиждат промяна в режима за облагане на ваучерите за храна.

"Измененията в закона за ДДС не са фокусирани само върху ваучерите за храна. Промяната ще има въздействие най-много върху търговците на хранителни продукти, които приемат ваучерите като средство за разплащане. Те ще трябва да начисляват ДДС по коренно различен начин, като все още няма конкретни правила за отчитане на продажбите".

Съществува риск в началото на 2019 г. ваучерите да не бъдат приемани като средство за разплащане в търговската мрежа, ако няма яснота как ще оперира системата, отбеляза той.

Старши мениджърът в "Делойт България" говори и за отпадането на протоколите за самоначисляване на ДДС.

"Това беше тежест за българския бизнес през последните десет години. Досега компаниите трябваше да генерират допълнително документи, които да се докладват в дневниците по ДДС. Предложеният нов режим на облагане на стоки и услуги от чужбина няма да изисква генерирането на протоколи, а ще се докладват директно фактурите", посочи Пламен Донев.

Повече от разговора вижте във видео материала.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:00 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още