IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тони Блеър: 50-50 са шансовете за нов референдум за Brexit

Според бившия премиер излизането от ЕС ще доведе до значителни икономически щети

13:45 | 11.10.18 г. 7
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

Бившият британски премиер Тони Блеър заяви, че има 50 на 50 шансове да се проведе нов референдум за Brexit, тъй като министър-председателят Тереза Мей едва ли ще осигури мнозинство за приемането на плановете ѝ в парламента, предава Ройтерс.

„Каквото и да предложи Brexit днес, това ще доведе до значителни икономически щети", заяви Блеър, който бе министър-председател от 1997 до 2007 г.

„Все още вярвам, че е възможно процесът да бъде спрян, мисля, че няма парламентарно мнозинство за каквото и да е предложение, което премиерът иска да внесе", каза Блеър, добавяйки, че иска и се надява на втори референдум.

По-малко от шест месеца преди планираното излизане на Обединеното кралство от Европейския съюз има все още много малко яснота за това как петата по големина икономика в света и нейният престижен международен финансов център ще търгуват с ЕС след  Brexit.

Май се опитва да сключи сделка, но е налице несигурност дали тя може да „я продаде вкъщи“, където ще се нуждае от одобрение от британския парламент.

Блеър твърди, че европейските регулатори няма да искат центърът на европейските финанси да бъде извън тяхната орбита, така че във финансовия сектор ще бъдат загубени работни места.

„Защо да си създадем сами този проблем точно в тази сфера на глобалната икономика, в която сме световно известни", пита Блеър, добавяйки, че правителството е отхвърлило интересите на сектора на услугите.

Бившият премиер каза още, че ако Brexit продължи напред и бъде последван от правителство на лейбъристите, ръководено от Джеръми Корбин, тогава страната ще се изправи пред „наистина вредна и предизвикателна ситуация".

„Това е проблемът на политика с две големи партии: изглежда, че те мислят, че можеш да направиш Brexit и след това да се ангажираш с много социално законодателство, за да направиш капитализма по-справедлив и по-равен и т.н.", каза Блеър.

„Трябва да се събудят и да разберат, че ако направят от Brexit приоритет номер едно, това място няма да бъде привлекателно за инвеститорите".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:54 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

7
rate up comment 5 rate down comment 3
KPetkov
преди 5 години
Тоя така изпрати и англичаните в Ирак и Либия. А на бас, че 50 на 50 има оръжия за масово унищожение. Въобще някой бръсне ли го за слива?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 9 rate down comment 5
nkavrakov1982
преди 5 години
Във всяка една развита демокрация референдума има силата на закон за управляващите и той се прави един ,единствен път. Ще мине време и всички ще видите че втори референдум няма да има ,защото по този начин се дискредитира волята на народа.Не може през ден да правиш референдуми за едно и също нещо.Решението е взето и по добре за Великобритания.Да ,ще бъде трудно но после всичко ще си дойде на мястото ,защото неконтролируемата имиграциа е вредна за всички-спад на заплатите и влошаване на социалната среда.Пример за това е Дания,на челно място в света по висок стандарт и спокоен живот.Когато мигрантите дойдоха в Дания на талази,датското правителство затвори границите,натовари ги на вагони и ги изпрати обратно в Швеция,като после се изпокараха и със Шведите за това но когато една държава работи за народа си ,това се отплаща и всички са доволни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 13 rate down comment 1
Sakamano
преди 5 години
Следващият референдум (ако се състои такъв) ще е за влизане в ЕС.Това, че народът (в голямата си част) не знае какво иска е безспорен факт, който според мен не се нуждае от коментар. Единствената държава, където пряката демокрация работи е Швейцария и тъй като очевидно е изключение от правилото, тя не може да служи за пример.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 15
studioaa
преди 5 години
За сметка на това шансовете за разпад на ес до 2030 са 100-0.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 8
majnata
преди 5 години
а ти се потапяй в помийната яма , откъдето си изпълзял !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 4
ratten
преди 5 години
стига пeдaлски номера!референдум имаше - вън!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 3
sdar
преди 5 години
Нека да се правят референдуми докато не се получи желания резултат. Защото народа не знае какво иска, партиите знаят по-добре.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още