IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия понижи прогнозите за икономическия растеж за 2018 и 2019 г.

Властите снижиха и перспективите за ръст на износа за 2018 г. почти наполовина - до 2,8%

14:55 | 11.10.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Германското правителство значително понижи днес прогнозите за икономическия растеж за тази и идната година. Основната причина за това е "международната конюнктура", която е по-неблагоприятна въпреки стабилното вътрешно търсене, предаде АФП, цитиран от БТА.

Брутният вътрешен продукт на най-голямата икономика в Европа се очаква да нарасне само с 1,8 на сто през 2018 г. и през 2019 г. спрямо съответно 2,3 на сто и 2,1 на сто в предишните предварителни оценки на министерството на икономиката от април. Това е значително забавяне на темповете спрямо растежа от 2,2 на сто миналата година.

Корекциите надолу не са изненада, защото по традиция германското правителство се придържа към предвижданията на основните икономически институти на страната, а те, в края на септември, понижиха оценките си до 1,7 на сто за растежа тази година и до 1,9 на сто за идната година.

„Търговският спор между САЩ и Китай оказва влияние върху растежа в световен мащаб и следователно в еврозоната“, заяви германският министър на икономиката Петер Алтмайер, цитиран от Ройтерс.  Той каза още, че липсата на квалифицирани работници спира икономическата експанзия на страната.

В сравнение с прогнозите от април очакванията за ръста на БВП са понижени за тази и следващата година със съответно 0,5 процентни пункта и 0,3 процентни пункта.

Освен отслабването на търговската среда от германското икономическо министерство посочиха, че тестовете на автомобилите, свързани с новите изисквания за емисиите, ще забавят производството и износа в жизненоважен сектор за икономиката на Германия, допълва АФП.

„Въпреки това икономиката ще навлезе в десетата си подред година на растеж през следващата година - най-дългият период на възход от 1966 г. насам", каза още министърът на икономиката Петер Алмайер.

Берлин подчерта, че ниската безработица и нарастващите заплати са фактори, които трябва да поддържат икономическата експанзия, тъй като компаниите инвестират, а потребителите харчат повече.

„Но растящите протекционистични тенденции и международните търговски конфликти водят до несигурност за бъдещето", каза още Алмайер.

Властите снижиха и перспективите за ръст на износа за 2018 г. почти наполовина - до 2,8%, като намалението е по-малко в прогнозата за 2019 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:07 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още