IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сделка, без сделка или без Brexit?

Тереза Мей е поставена между "чука и наковалнята" в преговорите с ЕС

10:41 | 12.10.18 г. 13
<p>
	Британският министър-председател Тереза Мей. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Британският министър-председател Тереза Мей. Снимка: Ройтерс

Опитите на британския премиер Тереза Мей да преговаря за „мек" Brexit не намират подкрепа от парламентарното мнозинство. Не са подкрепени и плановете на желаещите „твърд" Brexit. А това може да доведе до нов референдум, който би задържал Великобритания в пределите на Европейския съюз (ЕС), пише Хюго Диксън, журналист от InFacts, за EurActiv.

Докато преговорите за Brexit влизат в своя финален етап, ЕС трябва да си припомни, че тук не става въпрос само за два сценария: или Великобритания ще излезе със сделка от преговорите, или ще напусне без никакво споразумение. Има и трети - да не напусне изобщо.

Възможността Brexit да бъде отменен нараства с всеки изминал ден. Дори Тереза Мей да успее да стигне до сделка, нейните шансове да я прокара през британския парламент не са никак големи, смята Диксън. 

Мей среща една почти невъзможна тройна опозиция: тя трябва да надвие търсещите „твърд" Brexit, оформили лагер около бившия външен министър Борис Джонсън; новия любимец на Консервативната партия Джейкъб Рийс-Мог (спряган за евентуален заместник на сегашния премиер); и ирландската Демократична юнионистка партия (DUP), която вече веднъж „спъна“ опита на Мей за постигане на сделка с председателя на Европейската комисия (ЕК) Жан-Клод Юнкер.

Въпреки че премиерът може да задоволи исканията на две от трите групи, ще бъде истинско чудо, ако Мей успее да се пребори едновременно с цялата опозиция за постигане на споразумение.

Ако тя се върне със сделка, вероятно ще спечели проевропейските консерватори, но ще има обратния ефект при хората около Борис Джонсън, за които цялата идея на Brexit е да си върнат пълния контрол над Великобритания.

Целите на Мей за тях означават загуба на контрол, което не ги удовлетворява. Според Джонсън „мекият Brexit” ще бъде по-лош вариант от това страната да остане в пределите на ЕС.

Съществува и твърдо ядро от членове на парламента, които няма да се поддадат на никакви преговори с Мей за постигане на „мек“ вариант с ЕС. Това е повече от достатъчно, за да се провали сделката, смята Диксън.

Вариант е самият ЕС да направи допълнителни компромиси, с които да умилостиви противниците на плана на Мей, защото ако Великобритания излезе без сделка от преговорите, ще има сериозни щети и за блока.

Ако премиерът се завърне без споразумение, това ще бъде посрещнато с аплодисментите единствено от желаещите „твърд" Brexit. Но срещу нея ще се обърнат проевропейските консерватори.

Ако вътрешната политическа действителност на Великобритания успее да се пребори за нов референдум, най-вероятно страната ще успее да запази мястото си в ЕС. Заради сериозните затруднения в разговорите между британските власти и представителите на блока, голяма част от гражданите на Обединеното кралство вече започват да изпитват сериозни съмнения относно идеята за излизането на страната от ЕС. Това се вижда и в редицата анкетни проучвания, които бяха направени.

Проевропейците обаче трябва да разберат какви са били причините, накарали същите тези граждани да гласуват за Brexit преди две години, ако не искат това да се повтори отново.

Според Диксън именно сега е моментът Европа да бъде силна. Старият континент е изпаднал в остра полемика за своята цялост в момент, в който Русия засилва своята енергийна експанзия, американският президент Доналд Тръмп разтърсва световните пазари, а мощта на Китай продължава да расте.

ЕС не бива да се стреми да наказва Великобритания. Блокът трябва да предложи на Мей най-добрата сделка в съответствие с неговите принципи и интереси.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:18 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

12
rate up comment 3 rate down comment 7
supertrader
преди 5 години
Излязат ли се превръщат в европейско капиталово убежище и то много мощно. С еврото и ЕС ще се приключи или ще започнат да смучат толкова яко че на европейците ще им се стъжни. Затова излязат ли ЕС много сериозно трябва да ги изолира, иначе си отива.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 5 rate down comment 5
takiteasy
преди 5 години
Залагам кинти, че Великобритания направи нов референдум....блъфа не мина хихихи
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 0 rate down comment 2
penman
преди 5 години
Извинявай, коментара е към супертрейдъра!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 1 rate down comment 2
penman
преди 5 години
Извинявай, коментара е към супертрейдъра!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 4 rate down comment 2
penman
преди 5 години
Поредните глупости които ръсиш!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 13 rate down comment 3
kirilstaikov
преди 5 години
Великобритания има два варианта .Да излезне с някаква сделка или без никаква ,което няма да е от голямо значение в дългосрочен план или да остане в Европейския съюз ,но вече няма да има същата тежест като преди.(Вторият вариант е по-добър за нея).Колкото до Европейския съюз ,те трябва да благодарят на Тръмп ,заради политиката му срещу Китай.Заради излишъка от търговията си със Сащ ,Китай купува държавни ценни книжа и продукция от тях,както и търгува с други страни в долари.Китай започнаха да изтеглят инвестициите си от Сащ ,а парите най-вероятно ще бъдат инвестирани в Европейски държавни ценни книжа ,както и в търговия със Самия Европейски съюз.Това ще даде нужната ликвидност ,за да може Европейския съюз да се справи с назряващата криза.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 14 rate down comment 5
mrynmryn
преди 5 години
Точно обратното, ЕС ще се погрижи да преуспее, за да не си помисли 2-ри да напуска, а на Англия да не получи кой знае каква сделка (вярвам, че няма да ги пуснат чак без никаква).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 6
Whitestar
преди 5 години
При всички положения, в съвременна Европа не можем да оворим за скандален брексит, с негативни политикономически последствия! Европа на компромисите, на икономическите ползи и стабилен пазарен подход не е Европа на острия тон и сътресения. А от гледна точка на вече очертаващия се силует на нова икономическа рецесия, мекият Брексит е може би, единственото добро решение в случая!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 24
ABBA
преди 5 години
"Ако Великобритания излезе, с ЕС се приключва."A ДАНО, АМА НАДАЛИ !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 34 rate down comment 7
Sakamano
преди 5 години
И що тъй? Англетата са много важни за нас и без техния зacpaн остров Европата няма бъдеще?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още