IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тръмп: Мога да навредя много повече на икономиката на Китай

Тяхната икономика се сви доста значително и има още много какво да направя, ако искам, предупреди президентът

13:24 | 12.10.18 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Американският президент Доналд Тръмп предупреди, че би могъл да направи много повече, за да навреди на китайската икономика, без да показва признаци за намерение да отстъпи в рамките на ескалиращия търговски конфликт с Пекин.

Въпреки острата реторика обаче Тръмп и китайският му колега Си Дзинпин планират да се срещнат в рамките на форума на Г-20 в Аржентина в края на ноември, съобщи в четвъртък Wall Street Journal, позовавайки се на източници и в двете държави.

Икономическият съветник на Белия дом Лари Кудлоу заяви по-рано, че такава среща се обсъжда. Вестникът съобщи, че администрацията във Вашингтон е заявила пред Пекин, че ще участва в срещата, като китайските власти се надяват с нея да се облекчи напрежението.

Администрацията наложи мита върху китайски стоки за 200 млрд. долара през миналия месец и заплаши те да бъдат последвани от нови, ако Китай реши да отговори. Поднебесната империя на свой ред отвърна с мита върху американски внос за 60 млрд. долара.

„Имаше голям ефект“, заяви Тръмп в интервю за Fox News, цитиран от Ройтерс. „Тяхната икономика се сви доста значително и има още много какво да направя, ако искам“, каза той.

Президентът посочи, че няма желание да предприема подобни мерки, но за тази цел китайските власти ще трябва да седнат на масата за преговори.

Тръмп посочи също, че китайските власти имат такова желание, но изрази съмнение, че те са готови. Той също така обвини предходните американски президенти, че са позволили на Китай да осъществява несправедливите си търговски практики и допълни, че ще заяви пред Пекин, че с това е „свършено“.

„Те живееха твърде добре твърде дълго и – честно казано, смятам, че те намират американците за глупави хора. Американците не са глупави. Ние бяхме управлявани лошо, когато става въпрос за търговията“, заяви държавният глава.

Продължаващото търговско напрежение накара Международният валутен фонд (МВФ) в четвъртък да свие прогнозите си за ръста на световната икономика за 2018 г. и 2019 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:29 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

5
rate up comment 6 rate down comment 0
Sakamano
преди 5 години
Всеки *** с власт може да навреди на някого. Това е супер лесно. Но че си навредил на чужда държава не значи, че си направил добро на своята.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 4
khao
преди 5 години
не отлкова генерално, това е казано от чисти ид.иот станал президент по случайност, а това се случва ... и нашия стана по случайност, въпреки че чак такъв малоу.мник като тоя не е.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 13 rate down comment 1
doba
преди 5 години
Цитирам едно към едно:'Те живееха твърде добре твърде дълго' !Това - казано от президента на САЩ !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 7
ABBA
преди 5 години
"Тоя е като малко дете. "Да се види какви са ни съюзниците:- деца;- изкуфели бабички;- извратени геронтофили;- стари кухи ***;и пр. бездетници, кои пияници, кои ***, кои паталогични лъжци.Шорош няма да е сам в казана - ще влече след себе си всяка куха лейка!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 21 rate down comment 7
Minka
преди 5 години
Боже боже, колко мъка има по тоя свят! Това, че китайците не му отговарят директно на глупостите, не значи нищо. Тоя е като малко дете.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още