IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските борси приключват седмицата на червена територия

Книжата на суровинните компании поскъпнаха с около 1% след спадовете през седмицата

20:02 | 12.10.18 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Европейските борси завършиха петъчната търговия с минимален спад на фона на възстановяването на глобалните пазари от разпродажбите в последните дни, предава CNBC.

Паневропейският индекс Stoxx 600 приключи търговията на червена територия със спад от 0,14% до ниво от 358,95 пункта въпреки силния ръст на суровинния и автомобилния сектор.

До края на сесията индексите в Лондон, Франкфурт и Париж почти не помръднаха от началните си нива в петък. Stoxx 600 приключва седмицата със спад от над 4,5%.

Лондонският бенчмарк FTSE 100 отписа 0,16% от стойността си и завърши петъчната сесия на ниво от 6995,91 пункта. В Париж CAC 40 също записа минимален спад от 0,20% до ниво от 5095,98 пункта, а германският DAX се понижи с 0,13% и достигна равнище от 11 523,81 пункта.

Цената на акциите на суровинните компании, която отбеляза значителен спад през седмицата, скочи с около 1% в петък. Polymetal, Anglo American и Antofagasta бяха сред печелившите компании.

Британската компания Victrex се озова на дъното на Stoxx 600, след като Morgan Stanley понижи препоръката си за акциите й от „equal-weight“ на „underweight". Цената на акциите на листнатата на борсата в Лондон компания се понижи с близо 5% след новината.

Глобалните пазари бяха разтърсени от две поредни сесии на загуби в САЩ, а азиатските пазари се представиха смесено в петък след спада с 500 пункта на Dow Jones Industrial Average в края на сесията в четвъртък.

Трейдърите са все по-разтревожени от растящите лихви и затягането на политиката на Федералния резерв наред с предупрежденията на Международния валутен фонд (МВФ) за рисковете пред ръста на световната икономика.

В Европа Италия и Великобритания остават под светлините на прожекторите на политическия фронт. Докато притесненията за прекомерни разходи продължават да тегнат над италианското правителство, натискът за постигане на сделка за излизане от Европейския съюз е голямо предизвикателство за Великобритания.

В четвъртък Европейската централна банка (ЕЦБ) съобщи, че не може да се намеси в случай на криза в Италия, ако страната първо не поиска спасителна помощ от ЕС. По отношение на Brexit британският премиер Тереза Мей заяви в четвъртък, че преговорите между Великобритания и ЕС по т. нар. предпазна мрежа – ключова алтернатива на твърда граница с Ирландия, вероятно ще продължат до ноември.

На корпоративния фронт англо-холандския петролен гигант Royal Dutch Shell води преговори за продажба на дела си във венецуелското съвместно дружество с френската компания Maurel & Prom, съобщи Ройтерс в четвъртък, като се позова на трима източници. Книжата на компанията леко поевтиняха в началото на сесията в петък.

В макроикономически план данните за инфлацията в Германия през септември показаха повишение с 2% на месечна основа заради нарастването на цените на енергията и на хранителните стоки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:55 | 29.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още