IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сърбия може да получи 500 млн. долара заем от Русия

Средствата ще бъдат предвидени за реконструкцията на железопътната мрежа в Сърбия

16:04 | 13.10.18 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Сърбия обсъжда с Русия възможността за кредит от 500 милиона долара за реконструкция на железопътната мрежа в страната, съобщи сръбският министър на транспорта Зорана Михайлович след среща със заместник-директора на руските железници Александър Мишарин, предаде ТАСС.

Михайлович каза, че Сърбия вече е изразходвала почти целия руски кредит, който бе инвестиран в модернизиране на железопътната част на Коридор номер 10 и строителство на участъка Стара Пазова-Нови Сад от автомагистралата Белград-Будапеща. Тя добави, че са разговаряли с руските партньори за нови проекти, чиято обща стойност възлиза на около 500 милиона долара, информира БТА.

Посещението на Мишарин в Сърбия е осъществено в рамките на подготовката за официално посещение на руския президент Владимир Путин през януари следващата година. Очаква се новото споразумение да бъде подписано в присъствието на Путин и сръбския президент Александър Вучич.

През 2010 г. Русия и Сърбия подписаха споразумение за кредит от 200 милиона долара за стабилизиране на платежния баланс на Сърбия, а през 2013 г. - за още два заема, съответно 800 милиона долара за инфраструктурни проекти и 500 милиона долара за подпомагане на бюджета.

През 2012 г. руските и сръбските железници сключиха споразумение за строителство и реконструкция на 4 железопътни линии в Сърбия, а през 2013 г. - за строителство на железопътна инфраструктура и доставка на дизелови влакове на стойност над 940 милиона долара за сметка на руски държавен кредит.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:20 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 5 rate down comment 3
doba
преди 5 години
Мдаммм.За мен ключовата дума тук е $/USD.Заемът не е в рубли/денари/евро/злато а в зелени, по руски баксов.Нали щяха да загърбват доларите в Россия?..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 9
Sokratus
преди 5 години
Сърбия получава заем от майка Русия за железницата си, а Бъгария взима над 1млрд лв по европрограми за железницата си, без да ги връща от гадната Европа!;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още