IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Първи тримесечен спад на строителството в България от началото на 2017 г.

България е една от само четирите страни членки на ЕС с годишно понижение на строителната продукция през август, сочат данни на Евростат

14:13 | 17.10.18 г. 4
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

През второто тримесечие на годината строителната продукция в България отбелязва спад от 1% на годишна основа, като това е първото годишно понижение от първите три месеца на 2017 г. насам, сочат данни на Европейската статистическа служба Евростат.

На тримесечна основа строителната продукция у нас отново бележи спад от 5,6%, също за първи път от първото тримесечие на 2017 г., когато е отчетено понижение от 8,3%.

Конкретно през август продукцията в сектор строителство в България намалява с 0,6% спрямо юли и с 1,2% на годишна основа, като страната ни е една от едва четирите в Европейския съюз, които отчитат годишно понижение.

През август строителната продукция в еврозоната и ЕС е отбелязала спад от по 0,5% спрямо юли, показват сезонно изгладените данни на Евростат. На годишна основа тя е нараснала с 2,5% в еврозоната и с 2,3% в ЕС.

През август сградното строителство в еврозоната е намаляло с 0,3% спрямо юли, а гражданското и инженерното строителство е отбелязало спад от 1,1%.

В ЕС сградното строителство е намаляло с 0,5%, а гражданското и инженерното строителство – с 0,7%.

Сред страните членки, за които са налични данни, най-голям спад на строителната продукция на месечна основа е регистриран в Швеция (-2,4%), Германия (-1,8%) и Белгия (-0,9%). Най-голям ръст се наблюдава в Словения (+2,8%), Словакия (+2,5%) и Унгария (+1,9%).

На годишна база сградното строителство в еврозоната расте с 2,5% през август, а гражданското и инженерното строителство бележи скок с 2,4%. В ЕС сградното строителство се повишава с 1,6%, а гражданското и инженерното строителство – с 4%.

Най-голям ръст на строителната продукция на годишна основа е регистриран в Словения (+33,5%), Унгария (+24,3%) и Полша (+19,2%). Спад е отбелязан само с Румъния  (-10,3%), Швеция (-1,6%), България и Испания (по -1,2%).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:12 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
neverland
преди 5 години
Айде! Кога?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 0
julian12
преди 5 години
Кризата чуууука силно на вратата
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
julian12
преди 5 години
Кризата чуууука силно на вратата
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още