IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ обмислят сливане на дипломатическите си мисии в Израел

Решението е част от план за постигане на по-висока ефективност на глобалните операции, заяви държавният секретар на САЩ Майк Помпейо

09:10 | 19.10.18 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

След спорното решение за преместване на посолството си в Израел от Тел Авив в Йерусалим САЩ обявиха, че имат планове за сливането му с дипломатическите мисия при палестинците, предаде ДПА.

Решението е част от план за постигане на по-висока ефективност на глобалните операции, заяви държавният секретар на САЩ Майк Помпейо. Той подчерта, че това не означава промяна на политиката на САЩ в Йерусалим, на Западния бряг или в ивицата Газа.

Вашингтон не заема позиция за крайния статут на Йерусалим, включително по отношение на границите на израелския суверенитет. Те трябва да бъдат договорени между израелците и палестинците, заяви още Помпейо, цитиран от Франс прес. 

Палестински лидери обаче отправиха критики срещу решението, обявявайки го за идеологически мотивирано, отбелязва ДПА. Те подчертаха, че администрацията на президента на САЩ Доналд Тръмп не може да играе никаква роля в мирния процес.

"Администрацията на Тръмп показва ясно, че работи съвместно с израелското правителство, за да наложи Велики Израел вместо решението с две държави", заяви високопоставеният палестински представител Саеб Еракат.

Взаимоотношенията между палестинците и САЩ се влошиха при управлението на президента Тръмп, който призна Йерусалим за столица на Израел. Администрацията му прекъсна и американското финансиране на агенцията на ООН за палестинските бежанци, а миналата седмица потвърди, че ще закрие вашингтонския офис на Организацията за освобождение на Палестина. 

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:25 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
Стефчо
преди 5 години
направо да вземат да се слеят в една държава със столица Йерусалим та да мирясат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още