IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Марио Драги: Уверен съм в икономическата експанзия на еврозоната

Управителят на ЕЦБ каза, че няма кристална топка, за да види какви биха били разходите на Италия по дълговете ѝ, но очаква Брюксел и Рим да се споразумеят

16:45 | 25.10.18 г. 1
<p>
	Марио Драги, управител на Европейската централна банка. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Марио Драги, управител на Европейската централна банка. Снимка: Архив Ройтерс

След днешното заседание на Управителния съвет на Европейската централна банка гуверньорът Марио Драги заяви, че остава уверен в широкообхватната икономическа експанзия на еврозоната, както и че вярва, че италианското правителство ще постигне споразумение за бюджета с ЕС, съобщава Financial Times.

Управителят на ЕЦБ поясни, че вижда рисковете за икономиката като „балансирани“ въпреки по-слабия импулс. Той е убеден и, че инфлацията ще се ускори към края на годината. 

„Докато мерките за базисната инфлация остават като цяло неефективни, тя все пак се ускорява спрямо предишните си по-ниски нива. Базисната инфлация се очаква да се ускори към края на годината и да продължи да се забързва в средносрочен план“, коментира още Марио Драги.

Той потвърди, че основната сила на икономиката продължава да подкрепя увереността, че устойчивото доближаване на инфлацията към целта ще продължи и ще се запази дори и след постепенно прекратяване на покупките на нетни активи.

Гуверньорът на ЕЦБ каза, че няма кристална топка, за да види какви биха били разходите на Италия по дълговете ѝ, но очаква Брюксел и Рим да постигнат споразумение.

На днешното си заседание Управителният съвет на Европейската централна банка (ЕЦБ) взе решение лихвеният процент по основните операции по рефинансиране и лихвените проценти по пределното кредитно улеснение и депозитното улеснение да останат непроменени – съответно 0,00%, 0,25% и -0,40%. Управителният съвет очаква основните лихвени проценти на ЕЦБ да се задържат на сегашното си равнище най-малко за период, който включва и лятото на 2019 г., и във всеки случай толкова дълго, колкото е необходимо, за да се осигури по-нататъшно устойчиво доближаване на инфлацията до равнища под, но близо до 2% в средносрочен план.

Що се отнася до нестандартните мерки по паричната политика, Управителният съвет ще продължава да извършва нетни покупки по програмата за закупуване на активи с новия месечен темп от 15 млрд. евро до края на декември 2018 г. Управителният съвет очаква нетните покупки да приключат тогава, при условие че постъпващите данни потвърдят средносрочните предвиждания за инфлацията.

Управителният съвет възнамерява да реинвестира погашенията по главници на ценни книжа с настъпващ падеж, придобити по програмата за закупуване на активи, в продължителен период от време след края на нетните покупки на активи, и във всеки случай толкова дълго, колкото е необходимо, за да се поддържат благоприятни условия на ликвидност и значителна степен на нерестриктивност на паричната политика.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:54 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 8
Иван Митев
преди 5 години
Управителят на Европейската централна банка Марио Драги е с мълчание, че ЕЦБ е със съвместно полезно и вредно участие в стопанския живот. Много хора сляпо вярват на гуверньорът Марио Драги и пренебрегват вредното участие на ЕЦБ. Бъдещето на Европа зависи от липса или прилагане на защита срещу щети от ЕЦБ.Без защита срещу щети от ЕЦБ, Европейският съюз е с подсигуряван провал.Спасението на Европейския съюз от катастрофална криза е възможно само при защита срещу щети от ЕЦБ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още