IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Първите следи от американските бомби водят до Флорида

Взривните устройства не са били поставени в пратките по начин, който да доведе до експлодирането им при отваряне

13:14 | 26.10.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

След изпращането на импровизирани бомби до известни демократи и критици на американския президент Доналд Тръмп следователите в САЩ претърсиха пощенски център за разпространение на пратки в американския щат Флорида.

Екип от антитерористи и екип полицаи със следови кучета са участвали в операцията в района на Опа-Лока, съобщи местната полиция в Twitter. Поне един от подозрителните пакети е преминал през пощенския дистрибуционен център, съобщи Miami Herald, цитирайки следователите. По време на претърсването не са открити други бомби.

Следователите откриха в четвъртък пратки до бившия вицепрезидент Джо Байдън и актьора Робърт де Ниро. И двамата в миналото критикуваха остро Тръмп. Пакетите бяха подобни на тези, изпратени до бившия президент Барак Обама, бившия държавен секретар Хилари Клинтън и други. Като цяло броят на адресираните с подобни пратки опоненти на Тръмп от понеделник насам се увеличи до осем, а броят на пакетите – до десет. Никой не беше наранен.

На пресконференция в Ню Йорк в четвъртък местните власти не посочиха какви са възможните мотиви за изпращането на пратките или как те са успели да проникнат в пощенската система на САЩ. Заместник-директорът на ФБР Уилям Суини не пожела да даде подробности по разследването, освен, че то продължава и в момента. Някои от пратките са били пратени по пощата, а други са били доставени лично. През изминалите няколко часа не е имало доставки на други подозрителни пакети, пояснява представител на американските пощенски услуги USPS, цитиран от DPA.

Служители на силите за сигурност заявиха още, че взривните устройства не са били поставени в пратките по начин, който да доведе до експлодирането им при отваряне. Те са съдържали обаче часовников механизъм. Все още не е ясно дали просто става дума за несполучлив опита за създаване на пощенски пратки убийци или от самото начало извършителите не са имали за цел да причинят смърт или физически увреждания на получателите, а просто да всеят страх.

Белият прах, изпратен до централата на CNN, не представлява биологична опасност, поясняват още от ФБР. 
Адресатите на пратките атакуваха силно Тръмп преди и след встъпването му в длъжност. На подплатените пликове са били таксувани с по шест марки и са носили както име на подател депутата Максин Уотърс, която в периода 2011-2016 г. бе лидерът на Демократическата партия. Адресите са отпечатани, а не са написани на ръка. Според кмета на Ню Йорк Бил де Блазио пратките вероятно са от един и същи подател. 

Президентът Тръмп, който в сряда коментираше темата с по-меки тонове и призова американците за сплотеност, в четвъртък обвини либералните медии в съучастие. Те са отровили настроението в страната, пише той в Twitter. „Много голяма част от неприятностите, които виждаме днес в нашето общество, са причинени от умишлено невярно и неточно отразяване на традиционните медии, което аз наричам „фалшива новина".

Критиците му пък намират в думите му потвърждение за техните твърдения към президента, че насърчава разделението на обществото със своята риторика. Особено с оглед на непосредствена ключова дата: изборите за Конгреса в САЩ са насрочени за 6 ноември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:57 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още