IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бизнесменът Николай Банев и съпругата му са арестувани в Париж

Задържането им е осъществено въз основа на европейска заповед за арест

14:34 | 26.10.18 г. 3
<p>
	Полицаи претърсват един от офисите на предприемача. <em>Снимкa: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Полицаи претърсват един от офисите на предприемача. Снимкa: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Бизнесменът Николай Банев и съпругата му Евгения са били арестувани във Франция днес, съобщи БНР, като цитира два независими източника в службите.

Арестът е осъществен на територията на Париж и е извършен въз основа на европейска заповед за арест на двамата, издирвани от българските власти.

Акцията е на парижката полиция. Повече информация ще бъде дадена по-късно.

Припомняме ви, че по-рано днес спецпрокуратурата започна акция в София и страната във връзка с дейността на приватизирания завод "Полимери" АД.

Заводът беше приватизиран от дружество на Николай Банев и не работи от 2010 г. Три години по-късно беше обявен в несъстоятелност.

От спецпрокуратурата уточниха, че се осъществяват претърсвания и изземвания, обиски на лица и разпити на свидетели в рамките на образувано разследване за извършени престъпления по пет члена от Наказателния кодекс - за организирана престъпна група, за данъчни и финансови престъпления, длъжностно присвояване в особено големи размери.

През август миналата година премиерът Бойко Борисов поиска да се разгледа приватизационната сделка за девненския завод. Според него тя е много "приятна" и олицетворява как се е процедирало в държавата по време на прехода. Всичко в завода е разграбено и унищожено, а пък собствениците имат "Мерцедеси-Майбах", каза Борисов.

Той припомни, че по случая с "Полимери" от няколко години тече разследване, което за момента се води срещу неизвестен извършител.

"Приватизацията освен, че е разбойническа, решението, което е дадено при следващите разпродажби, то е минало през няколко собственика доколкото знам, е много интересно", коментира Борисов и допълни, че това предприятие е било уникално по своята същност на Балканите.

По думите му бившият собственик на завода е разпродавал и е вземал парите, само че отровите са оставени и сега обезвреждането им е за сметка на данъкоплатците.

Според Борисов новият собственик на дружеството (Николай Банев) на практика е дошъл, за да го нареже завода и да го приключи.

Още новини четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:48 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 8 rate down comment 0
Toranaga
преди 5 години
Това е един добър ден за България!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 0
KPetkov
преди 5 години
Когато са отказали да платят ;-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
neverland
преди 5 години
Не става ясно кога са обявени за издирване.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още