IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Партията на Меркел печели изборите в Хесен, но губи подкрепа*

"Алтернатива за Германия" печели 13% от гласовете на избирателите и влиза в парламента в западната провинция

20:06 | 28.10.18 г. 6
<p>
	Германският канцлер Ангела Меркел.&nbsp;<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Германският канцлер Ангела Меркел. Снимка: Ройтерс

Християндемократическият съюз (ХДС) на канцлера Ангела Меркел и коалиционният му партньор – Германската социалдемократическа партия (ГСДП) губят подкрепа на регионалните избори в западната провинция Хесен, съобщава Ройтерс. Това е нов удар за крехкото национално правителство.

ХДС излее на първо място, но получи само 28% от гласовете на избирателите, сочат данни от екзит пол за телевизия ARD. Това е голям спад спрямо 38,3%, които ХДС получи на последните избори в Хесен през 2013 г.

„Боли ни заради загубите, но също така научихме, че си струва да се борим“, каза пред привържениците си усмихнатият настоящ премиер на провинцията от ХДС Фолкер Буфие и съюзник на Меркел.

„Посланието към управляващите партии в Берлин е: Хората искат по-малко спорове и повече внимание към важните проблеми“, допълни той.

Слабият резултат на ХДС в Хесен, след като сестринската му партия в провинция Бавария ХСС записа най-лошия си резултат от 1950 г. преди две седмици, може да възобнови дебата за това кой и кога ще наследи Меркел. Тя е канцлер от 13 години.

Слабостта на Меркел у дома може да ограничи възможностите й да ръководи Европейския съюз в момент, когато блокът трябва да се справя с Brexit, бюджетна криза в Италия и възможността популистки партии да постигнат пробив на изборите за Европейски парламент през май догодина.

ГСДП се представи още по-зле като спечели само 20 на сто от гласовете на избирателите в Хесен спрямо 30,7% през 2013 г. Това е най-лошият й резултат в западната провинция от 1946 г. Партията успя да изпревари с малко Зелените, които останаха на трето място с 19,5%.

Генералният секретар на ГСДП Ларс Клингбейл каза пред телевизия ZDF: „Това е лош резултат за нас, не мога да кажа нещо друго“.

Резултатът вероятно ще позволи на ХДС и Зелените да продължат да управляват в Хесен, но вероятно ще засили напрежението в управляващата „голяма коалиция“ на Меркел в Берлин.

Крайнодясната "Алтернатива за Германия" е спечелила 13 процента от гласовете според екзитполове, което й дава представителство и в последния от 16-те регионални парламента в Германия, в който тя все още не беше представена.

Четвъртото и вероятно последно правителство на канцлера вече на два пъти беше близо до разпадане, а слабото представяне на ГСДП на изборите в Хесен почти сигурно ще възобнови дебата в партията дали трябва да се оттегли от коалицията.

Множество членове на ГСДП смятат, че лявоцентристката им партия страда от съюза си с Меркел и ще бъде по-добре да се възстанови в опозиция, но лидерът на партията Андреа Налес отхвърли този сценарий.

Консерваторите на Меркел влязоха в партньорство с ГСДП през март след провала на преговорите за сформиране на трипартийна коалиция между ХДС, Зелените и Свободната демократическа партия (СДП), подкрепяща бизнеса.

Екзит полът за ARD сочи, че само 13% от избирателите на ХДС смятат, че Меркел е помогнала на партията в Хесен, което е спад спрямо 70 на сто на последните избори в провинцията през 2013 г.

ХДС ще проведе годишен конгрес през декември, на който Меркел ще се стреми към преизбиране като председател на партията. Тя вероятно ще бъде преизбрана, но слаба проява на подкрепа за нея ще подкопае авторитета й и ще ускори дебата за неин наследник.

*Материалът е актуализиран в 20,34 ч. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:59 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

5
rate up comment 2 rate down comment 1
korn
преди 5 години
Долу Меркел.В САЩ,Русия,Китай,Индия от сто години нямаме случай на изнасилване на жена или момиче.Там закона си върши работата.Там няма проституция,наркотици,престъпност,бежанци и мюсулмани.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 1
majnata
преди 5 години
Момичето е 18 годишно от Фрайбург ... италианският случай беше само преди седмица .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 2
lozkhris
преди 5 години
Е то момичето е в Италия, ама Германия не е по-различна...И не е само изнасилване - след това са я убили брутално....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 13 rate down comment 3
majnata
преди 5 години
Ъхъ ...пълна изборна победа за баба ти !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 11
lyusien
преди 5 години
Чакайте бе Това са само предварителните резултати Когато утре излязат официалните положението може да е съвсем друго
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още