IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

С нов влекач Пристанище Варна ще обработва кораби с по-голям тонаж

Най-новият български кораб носи името „Кастор“

08:12 | 30.10.18 г. 1
Автор - снимка
Автор
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Рixabay</em></p>

Снимка: Рixabay

Във Варна беше именуван най-новият български кораб, който вече е в състава на Параходство “Български морски флот”. Влекачът носи името “Кастор” и е построен за 3 месеца в частна варненска компания, съобщи БНТ.

“Кастор” има теглителна сила 40 тона и разполага с два двигателя, всеки от които с мощност 1800 конски сили. Новият влекач е много маневрен и ще плава в района на Пристанище Варна.

„Той е изцяло пригоден за пристанищни и морски буксировки. Към момента в пристанище Варна няма такъв буксир“, каза Андрей Станев, представител на корабостроителната фирма. 

Влекачът “Кастор” ще позволи във варненското пристанище да бъдат обработвани кораби с по-голям тонаж, твърдят специалисти.

„Влекачът е построен по всички възможно най-високи критерии за безопасност и навигация. Изключително модерен, на световно ниво“, поясни Станев.

Плавателният съд ще бъде под командването на Мирослав Дянков, капитан с 25-годишен стаж.

Представителите на морския бранш се надяват да бъдат построени и пуснати в експлоатация още влекачи, за да станат пристанищата ни по-атрактивни за търговските кораби.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:48 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
vezna
преди 5 години
Да не се облагодетелстват софийските мутри, които правят все по-явни стъпки към окупация на цялото пристанище?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още