IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нетната печалба на „Корадо-България“ нараства с 31% за третото тримесечие

За утре е насрочено извънредно общо събрание на дружеството, на което е предложено да бъде гласувано разпределянето на шестмесечен дивидент

12:00 | 30.10.18 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Нетната печалба на производителя на радиатори „Корадо-България“ нараства с 31% до 5,5 млн. лв. към края на месец септември на годишна база, става ясно от неконсолидирания отчет на дружеството за третото тримесечие на годината.

Предприятието, базирано в град Стражица, отчита увеличение на нетните си приходи от продажби с близо 5%, като за изминалите девет месеца те възлизат на малко над 34 млн. лв. Разходите по икономически елементи пък се задържат стабилни на ниво от малко над 28 млн. лв. към 30 септември 2018 г.

„През 2018 г. клиентите на дружеството са предимно от европейския пазар, като основен дял от продажбите са насочени към Корадо а.с., Чехия (дружеството майка)“, се посочва в доклада от дейността на компанията.

На общото събрание на „Корадо-България“, което се проведе на 23 май 2018 г., беше взето решение за разпределение на дивидент на обща стойност от 3,424 млн. лв. или брутен дивидент на акция от 0,26 лв. за 2017 г.

ОБОБЩЕН ОТЧЕТ ЗА ПЕРИОД:
От началото на годината
Сред целите, които си е поставило дружеството за тази година, са запазване на производството в условията на продължаваща стагнация с цел да се достигне положителен финансов резултат, търсене на нови партньори за повишаване на продажбите на българския пазар и то главно на радиаторите, произведени по нова технология, и запазване на дела в търговията с отоплителни тела на българския пазар.

За утре е насрочено извънредно общо събрание на „Корадо-България“, на което е предложено да бъде гласувано разпределянето на шестмесечен дивидент от печалбата на дружеството, реализирана през първите шест месеца на годината.

Предложението е общият брутен размер на дивидента да бъде 1 316 861 лв. или близо 41% от печалбата. Така брутният размер на дивидента за една акция ще бъде 0,10 лв.

Плануването за края на октомври извънредно общо събрание е вторият опит на „Корадо“ да го проведе, след като поканата за предишното, насрочено за 19 август 2018 г., беше отложено заради невъзможност за публикуване на поканата в неработещия в разгара на лятото Търговски регистър.

Разпределянето на шестмесечен дивидент стана възможно с промени в българското законодателство, а „Корадо-България“ реши да се възползва от тази възможност чрез промени в устава на дружеството, които бяха гласувани на общото ѝ събрание в края на май.

Акциите на „Корадо-България“ поевтиняват с 4,03% за последната една година до средна цена от 7,18 лв. за акция и пазарна капитализация от 90,86 млн. лева.

Свързани компании:

Корадо-България АД(KBG)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:20 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
THE TRADER
преди 5 години
На коя борса точно в този момент акциите на дружеството струват 7,18?!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още