IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Freedom House: Дигиталният авторитаризъм на Китай е основна заплаха за демокрацията

Според доклад на организацията тенденцията е особено ясно изразена през последните две години

15:10 | 01.11.18 г. 4
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Ограничителните интернет политики и дигиталното наблюдение на Китай се разпростират в световен мащаб през последните две години. Правителството обучава развиващите се пазари на процеса, а китайските компании набавят средствата. Това са заключенията от годишен доклад на Freedom House, цитиран от Ройтерс.

Според организацията, чието основно финансиране идва от американското правителство, китайският износ на „дигитален авторитаризъм“ е станал основна заплаха за поддържането на демократично управление в някои държави.

Според директора на звеното за изследвания на Freedom House Ейдриън Шабаз правителствата започват да оправдават цензурата и изчезващата защита на личните данни онлайн с довода, че подобни политики предотвратяват разпространението на фалшиви новини и помагат за залавянето на престъпници.

Според него прилагането на подобни мерки води до нарушаване на човешките права и Китай е начело на тази тенденция.

Дискусии с китайски държавни представители са предшествали въвеждането на нови мерки за киберсигурност във Виетнам, Уганда и Танзания през последната година, става ясно от доклада.

В същото време китайски технологични компании осигуряват или ще осигуряват интернет оборудване за най-малко 38 държави от разгледаните от Freedom House. За други 18 страни Пекин подсигурява, или ще започне, системи за изкуствен интелект или оборудване в сферата на сигурността.

„Властите в Пекин се надяват да култивират съюзници, които да ги следват в глобалните интернет политики“, посочва Шабаз, според когото страната се опитва да привлече на своя страна както официални държавни представители, така и медиите.

Намаляването на свободите в интернет е постоянна световна тенденция от близо десетилетие насам. Но според Freedom House заплахите за човешките права са станали по-сурови с увеличаването на достъпността на технологиите.

И на фона на това, че фалшивите новини се превърнаха с сериозен проблем, особено в социалните мрежи, правителствата все по-често използват проблема като вратичка към налагането на цензура, посочва Майкъл Чертоф, председател на Freedom House и бивш министър по въпросите на националната сигурност в САЩ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:40 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 0
Otka4eni reformatori
преди 5 години
Ами след като китайските комунисти за много лоши и заедно с руските комунисти са най голямата заплаха на човечеството и на Великата Демокрация, да наложат санкции, ембарго, да спрат да правят търговия с тях. Хайде.. След като Комунизма е заплаха за всички...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 3
khao
преди 5 години
абсолютно верно е това ... може би се задават лоши години за хората :(
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 3
ABBA
преди 5 години
огледалото
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 4
ABBA
преди 5 години
Тия ай най-накрая да решат, кой е най-големия враг на демокрацията!Ако още се колебаят, да се погледнат в оледалото.......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още