IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търговският дефицит на САЩ с Китай достигна рекорден размер

Вносът в САЩ също отбелязва най-високите си стойности досега

17:20 | 02.11.18 г. 3
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Търговският дефицит със стоки на САЩ с Китай достигна рекорден размер от 40,2 млрд. долара през септември. Това става ясно от публикуваните в петък данни на министерството на търговията, цитирани от Ройтерс.

В същото време американският търговски дефицит като цяло е нараснал до седеммесечен връх през септември на фона на достигнал рекордни размер внос. Това се дължи на силното местно търсене, което успява да компенсира възстановяването на износа.

От министерството заявиха, че общият търговският дефицит на страната е нараснал с 1,3% до 54 млрд. долара, увеличавайки се за четвърти пореден месец. Данните за август също бяха преразгледани леко в посока нагоре.

Очакванията на икономисти, допитани от Ройтерс, бяха за недостиг от 53,6 млрд. долара през септември.

За месеца вносът на стоки и услуги е нараснал с 1,5% до най-високата стойност, наблюдавана някога, от 266,6 млрд. долара. Внасянето на капиталови стоки като телекомуникационно оборудване, двигатели за самолети и компютри също отбелязва рекорд.

Има ръст и при вноса на играчки, мобилни телефони, облекло и стоки за дома.

Дефицитът на страната продължава да се увеличава въпреки протекционистките политики на администрацията на президента Доналд Тръмп, вследствие на които САЩ се оказаха в търговски конфликт с Китай и с някои други свои партньори, сред които Европейският съюз, Канада и Мексико.

Миналата седмица правителството съобщи, че търговският дефицит на страната намалява с 1,78 пр. пункта от брутния ѝ вътрешен продукт през третото тримесечие на годината.

На свой ред износът на стоки и услуги също се увеличава с 1,5% до 212,6 млрд. долара през септември. Износът се увеличава благодарение на индустриалните стоки и суровини, които също отчитат рекордни стойности.

От началото на годината търговският дефицит с Пекин достига 301,4 млрд. долара. Междувременно наблюдаваният отблизо износ на соя отбелязва спад през септември спрямо предходния месец до 744 млн. долара.

Дефицитът със стоки и услуги с Русия също нараства до 1,7 млрд. долара, което е най-големият му размер от май 2013 г. насам, съобщава CNBC.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:35 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 1
Mohave _
преди 5 години
Нали създадоха потребителско поколение , което да потребява и потребява . Тогава не са мислели , че ще се обърне срещу тях .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 1
IQ96
преди 5 години
А идва и Коледа с големите пазарувания....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още