IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

23 администрации все още не обменят документи помежду си електронно

Според Александър Йоловски, зам.-председател на Държавната агенция „Електронно управление“, ключов проблем за администрацията е и киберсигурността

11:16 | 04.11.18 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Към момента 23 са администрациите, които не обменят помежду си документи електронно. Това заяви в предаването „Неделя 150“ по БНР Александър Йоловски, зам.-председател на Държавната агенция „Електронно управление“. По думите му за тези ведомства има алтернативен канал, по който да работят.

Стъпката е направена, оттук нататък е въпрос на привикване към новия начин на обмен на документи, категоричен е той и добави, че броят на администрациите, които не изпълняват изискването, намаляват непрекъснато.

"Основните проблеми, които всички срещнаха по този дълъг път, са на първо място необходимостта от цялостна промяна на начина на мислене, т.е. ние вече не можем да си позволим да бъдем в хартиения свят. На второ място – почти всички администрации срещнаха както технически проблеми, някои от тях срещнаха и финансови трудности. Много от администрациите имаха нужда и от специализирано обучение“, обясни Йоловски. 

С електронния документооборот няма да се губи ценно време на администрацията и гражданите, отбеляза зам.-председател на Държавната агенция „Електронно управление“. По думите му именно така гражданите ще усетят ефекта от електронния обмен на документи - чрез по-бърза работа на ведомствата. Основна задача на администрацията пък е да не се отпуска с тази нова технологична възможност, добави той.

Естествената реакция на новостите е тотален отпор, каза още Александър Йоловски. Той е на мнение, че борбата е да се промени начинът на мислене: „Електронният документ не е нещо страшно, не е нещо, което прави света по-несигурен, а обратното – прави го по-сигурен, по-защитен и по-бърз“.

Йоловски посочи като ключов проблем – киберсигурността. В последните години активно се работи за това администрациите да осъзнаят този проблем и да влагат сериозна енергия за осигуряване на киберсигурността.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:46 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 1
Shadow1
преди 5 години
Аз лично ефекта от електронния обмен ще го усетя когато мога да си регистрирам колата в КАТ у нас за 15 минути и да си подам документите за нов паспорт отново у нас за 5 минти, а и да си регистрирам фирма по същия начин.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 3
pinoccio
преди 5 години
Всичко горе-долу е ясно, но защо шибанни пенсионирани армейски полковници са шефове на подобни агенции? Не е ли редно някакви IT специалисти да бъдат на такива позиции? Или агенцията е поделение на министерството на отбраната? Никога няма да имаме електронно управление, защото в армията залагат повече на строевата подготовка, тангото на плаца и субординацията в столовата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още