IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кои градове са във финалния избор на Amazon за втора централа

Крайното решение може да бъде обявено до края на месеца, твърдят източници на WSJ

08:56 | 05.11.18 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Американският онлайн концерн Amazon.com Inc. напредва в рамките на последните разговори за планираното второ седалище с шепа общности, включително тези на Кристъл Сити във Вирджиния, Далас и Ню Йорк, твърди Wall Street Journal, цитирайки запознати с процеса лица. Компанията се приближава до окончателното решение, което може да преструктурира както технологичния гигант, така и местоположението, което избира.

Продължаващите разговори с някои представители на местните власти се случват на фона на охлнаднели дискусии с някои от останалите 20 града в списъка на Amazon, включително Денвър, Торонто, Атланта, Нешвил, Тенеси и Рели, твърдят хора, запознати със случващото се.

Преговорите с най-добрите кандидати вероятно са в малко по-различни фази, според добре осведомени хора. В Северна Вирджиния Amazon води преговори с щатски служители за стимули, а също така говори с JBG Smith Properties, публично търгувано инвестиционно дружество за недвижими имоти, за имоти в Кристъл Сити, които то притежава, твърдят хората, запознати с въпроса. Част от преговорите включва ограничаването на инвестиционните цели, които Amazon ще трябва да предприеме, за да има право за стимули, казва един от хората.

Ню Йорк все още активно говори с Amazon, макар че не е ясно доколко напреднал е процесът.

Заедно тези събития засилват очакването, че списъкът на вероятните избори намалява – макар че някои източници предупреждават, че Amazon не е взел окончателно решение. Някои също така смятат, че Amazon може да обяви планове си разполагане на по-малки операции на втора локация. Компанията отказва да обсъжда процеса публично, освен че заяви, че ще вземе решение до края на годината. Някои участници в процеса смятат, че анонсът може да бъде направен през този месец. Преговорите са плавни и бързо напредват, като се има предвид, че са в късен етап, а дискусиите с отделните градове могат да се променят или да се разпаднат в последната минута, предупреждават източниците на WSJ.

Amazon е “всичко друго, но не и предвидим", каза един от хората, запознати с продължаващите преговори във Вирджиния.

Специалистите по избор на локации твърдят, че Amazon вероятно има крайни разговори с два или повече града и има други градове в изчакване, в случай че някоя сделка не може да бъде завършена.

Група от разработчици в Далас, където продължават напредналите разговори, наскоро закупи имот там, който са заделили за Amazon.

Позицията на други градове от списъка на Amazon, като Нюарк, Ню Джърси, е по-малко ясна. Чикаго и Маями доскоро са били в контакт с компанията, но в момента не са в преговори, твърдят някои от хората. Това не означава непременно, че те не работят по темата.

Amazon обяви преди повече от година плановете си да построи второ седалище, което доведе до безпрецедентен процес на наддаване. Компанията обяви, че новата ѝ централа, предназначена да бъде пълно второ седалище за гиганта в електронната търговия, ще донесе до 50 000 работни места и повече от 5 млрд. долара инвестиции за почти две десетилетия.

Amazon успя да извърши търсенето с интензивна секретност, след като обяви през януари списъка с 20 финалисти от 238 града и региони, които са представили предложения. Компанията извърши бързи посещения на място по-рано през тази година и поиска много данни, фокусирайки се върху различни теми, като например резултатите от местните гимназии. Компанията поиска от градовете, участващи в процеса, да подпишат споразумения за неразкриване на информация и служителите са се опитали да запазят тайната.

Процесът продължи тихо през лятото. Wall Street Journal писа миналия месец, че Amazon е осъществил втори посещения на някои градове и е водила преговори с тях.

Главният изпълнителен директор на Amazon Джеф Безос заяви, че решението ще бъде направено „с интуиция след събирането и изучаването на много данни". Говорейки по време на интервю с автора Уолтър Айсаксън, той каза: „За такова решение, доколкото знам, най-добрият начин да бъде направено, е като се съберат възможно най-много данни, да се потопим в тези данни, а после да вземем решението със сърцето си“.

Зоната около столицата от дълго време се считаше за главен кандидат за процеса, отчасти защото Безос има къща там и е собственик на Washington Post . Щатът беше единственият район с трима финалисти - Северна Вирджиния, окръг Монтгомъри, и Вашингтон. Специалистите по залагания в уебсайтовете залагаха в продължение на месеци, че фаворит е Северна Вирджиния.

Кристъл Сити, който се намира точно над река Потомак, разполага с градско усещане, многобройни щатски служби и готов за наемане кампус с празни, по-стари офис площи, които Amazon може да използва. Районът има добър достъп до технологични таланти и транспорт, два фактора, които се нареждат високо в списъка на желанията на Amazon.

Washington Post съобщи в събота, че "Кристъл Сити е в напреднали разговори с компанията“.

Далас има по-ниски разходи за живот и редица стимули за публично-частни партньорства под формата на данъчни облекчения, безвъзмездни средства, споделяне на инфраструктурни разходи и други методи за компенсиране на проектните и оперативните разходи. Освен това се намира в Тексас, който не налага данъци върху доходите на физическите лица.

Един потенциален обект там разполага с площ от 7,2 акра, където понастоящем е домът на Dallas Morning News, който през миналата седмица бе продаден за 33 милиона долара на имотна компания в Далас. Имотът се намира срещу гарите на Dallas Union Station light rail и Amtrak и в непосредствена близост до пресечната точка на две големи магистрали, което би задоволило основното предпочитание на Amazon за добра инфраструктурна връзка. 

В Ню Йорк Amazon е проучвал Лонг Айлънд Сити, Куинс. Жилищният квартал е разположен на Истривър с изглед към Манхатън и се доминира от високи сгради и млади професионалисти.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:57 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
lyusien
преди 5 години
Вероятно изборът ще бъде Далас- ниски данъци сигурност добро място за живеене и огромен брой висококвалифицирани специалисти от Университета на Тексас
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още