IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пенсионират предсрочно ръководителя на германското контраразузнаване

Причина за решението на вътрешния министър е нарушаване на правилото за политически неутралитет

23:15 | 05.11.18 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Ханс-Георг Маасен <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Ханс-Георг Маасен Снимка: Архив Ройтерс

Германският министър на вътрешните работи Хорст Зеехофер обяви днес, че пенсионира предсрочно ръководителят на вътрешното разузнаване Ханс-Георг Маасен, предаде БТА.

Заместникът на Маасен - Томас Халденванг, ще поеме временно функциите му на ръководител на Федералната служба за защита на конституцията до намирането на постоянен приемник, научи ДПА от разузнавателни източници.

Решението на вътрешния министър влиза в сила незабавно и бе взето след като в. Sueddeutsche Zeitung цитира Маасен, който е заявил, че правителството на Германия води „наивна“ и „левичарска" политика по въпроса за имиграцията, както и че е възможно да влезе в политиката.

Той направил това изказване на закрито заседание пред свои европейски колеги в средата на октомври. 

По думите на Зеехофер речта на Маасен, в която той обвинява Германската социалдемократическа партия (ГСДП) в това, че приютява в редиците си „радикално леви“ елементи, е неприемлива.

„Помолих президента да наложи на ръководителя на вътрешната служба за сигурност ранно пенсиониране“, заяви вътрешният министър по време на пресконференция, цитиран от Ройтерс.

Зеехофер веднъж вече спаси Маасен от уволнение, когато той оспори автентичността на видеозаписи, показващи крайнодесни екстремисти да гонят имигранти по улиците Кемниц.

Този път Маасен е заявил, че въпросните записи не се различавали по нищо от руската пропаганда и се е определил като жертва на лов на вещици, воден от „радикални леви сили" в редиците на ГСДП, по-малкия партньор на канцлера Ангела Меркел в управляващата коалиция. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:15 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 1
pioner
преди 5 години
Шефа на контраразузнаването ти ти обяснява, че в политиката навлизат крайни елементи и ти го пенсионираш предсрочно. Само аз ли виждам проблем!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още