IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Индустриална зона в София ще стане квартал с модерна визия

Общината планира да облагороди терените около Драгалевската река

18:29 | 06.11.18 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Мащабни инвестиционни проекти е планирано да се реализират покрай софийския бул. „Черни връх“ непосредствено до Зоопарка и новия пробив към Борисовата градина. Към пространството, заемано в миналото от индустриални халета, има интерес от инвеститори с различен профил, като някои от тях са чуждестранни. 

Това коментира пред журналисти Иван Велков, председател на Българската фасилити мениджмънт асоциация и общински съветник, който бе един от участниците в провеждащата се конференция Smart City 2018.

В момента с помощта на общината и главния архитект се прави опит да бъдат синхронизирани проектите, така че бъдещите строителства и новите сгради да си „говорят“, да имат обща комуникационна, транспортна и велосхема.

Това може да стане пример как една индустриална зона може да се напълни с ново съдържание – офиси, жилища, а защо не и училища, което се случва за първи път в София, каза Велков. 

Той обясни, че парцелите няма да са изолирани и оградени, а ще се търси значителен простор за зелени зони и езеро.

Общината подготвя и проект за влажна зона покрай Драгалевската река. Това са общински и държавни имоти и през тях ще се осигури свеж въздух от планината към града, заяви общинският съветник. Според него този проект може да се реализира само с евросредства.

Иван Велков заяви, че година преди местните избори (през есента на 2019 г. – бел. р.) не се очакват промени при местните данъци и такси. „Годината е предизборна, това обяснява всичко“, каза той.

И съобщи, че в четвъртък се очаква Столичният общински съвет да гласува доклада на 15 съветници, които настояват за референдум дали общината да тегли заем за изграждането на инсталация за изгаряне на RDF гориво.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:42 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 13 rate down comment 4
European
преди 5 години
А дали в главата на някой въобще има идея, как София ще продължава да расте и да не старее, след като в цяла България населението намалява Какви нови квартали, какви нови райони Явно на България НЕ и трябват 110 хил. кв. км., след като от 60-70 години се развива само един град ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още