IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нено Димов: Витоша е в окаяно състояние

Екотаксите за старите автомобили са стъпка напред в борбата с мръсния въздух, каза министърът на околната среда и водите

10:40 | 07.11.18 г. 5
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Витоша е в окаяно състояние, а когато се качих на Драгалевския лифт, се сетих за „Запорожец“. Това каза министърът на околната среда и водите Нено Димов в ефира на Българска национална телевизия (БНТ).

Той информира, че в неговото ведомство е получено писмо от Министерството на младежта и спорта относно работата на експертна комисия и старта на процедурата, с която да бъде започната промяната на устройствения план на природен парк „Витоша“. 

Нека оставим експертите да си свършат работата, каза още Димов. Той обаче е категоричен, че „Витоша трябва да бъде върната на софиянци, които заслужават много повече“.

Към момента действащият план не позволява да се прави строителство. Ремонти могат да бъдат правени, но е проблем откъде ще бъдат намерени частите за „Запорожеца“, при положение че отдавна не е в производство, каза още еко министърът.

По думите му, за да се направи ремонт, трябва да се използват същото трасе и стъпки. „Едва след като планът бъде променен, ако бъде, могат да се правят конкретни инвестиционни предложения. „Запорожеца“, на който се возих на „Драгалевци“, аз самият като данъкоплатец не искам да продължа да се возя и да ремонтирам. Искам съвременно съоръжение от началото на 21 век. Това означава да има ново строителство“, каза още Нено Димов.

Той е категоричен, че местната власт трябва да следи за чистотата на въздуха. Според него новите законодателни решения предвиждат санкции, ако няма конкретен резултат. Екотаксите за автомобилите, които ще се гласуват днес, са стъпка напред в борбата с мръсния въздух, добави Димов.

„Балансът между екотакси и здраве трябва да е в полза на здравето. Целта с промяната в закона за въздуха е да искаме конкретни резултати и ако не бъдат постигнати, да има санкции. Предстои битката в парламента“, каза министърът.

Според него битовото отопление е основният замърсител, а пряко следствие от изпреварващия икономически растеж ще бъде подобреното качество на околната среда. Така че това е пътят към устойчивото решаване и трябва да се вземат мерки, категоричен е министърът на околната среда и водите.

Според Димов разделното събиране на отпадъци е важно, за да не стига текстилният внос до депата и до печките на хората и това да бъде гарантирано.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:09 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 0
redcretin
преди 5 години
Още един министър, дето сефте пробва от живота на гражданите - и бива изненадан :)Интересното е, че и тоя върти към темата с вдигане на данъците... вместо да си върши работата по концесиите на курортите например.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 0
khao
преди 5 години
един път да напишеш и ти едно смислено менение, браво !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 0
Schroeder
преди 5 години
Докато не се вземата адекватни мерки за промяна за законите, няма да имаме нормални съоръжения на Витоша.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 5 години
Ако държавата и общината наистина искат да направи нещо добро за хората в София, трябва незабавно да забранят развитието на ски туризма на Витоша! Казвам го това като човек, на който ските винаги са били важна част от живота, вече 57 години и Витоша е мястото, където най-много време съм прекарал на ските. Съвременните стандарти за скитуризъм и съответната инфраструктура са несъвместими с планина като Витоша! И това много добре го знаят и тези, които напират да строят ски зона там! Защото целта не е да се създаде място за сериозно каране на ски, а да се пробие статута на парка и да се застрои с развлекателни обекти, а покрай тях - и жилищни такива. Който не верва, да дойде да види какво се случва в района на "Погребите" от Борисовата градина - там всичко почна със София Ленд и кортовете на Малееви. Точно като вица, в който майката обяснявала на бременната си малолетна дъщеря, че к^ур рамене нема...Както казват французите, "If There's A Will, There's A Way"... Ако държавата и общината искат да направят добро на София, трябва да си вземат наличните лифтове от Цеко Минев, да ги обновят и да ги включат в мрежата на градския транспорт, а на Витоша да остане само дива природа, закото тя е голямата екстра на София и България. Има къде чужденци и българи да карат ски! По скоро не остана къде да се скрият от трясъка на цивилизацията...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 5 години
И кво й е окаяното, бре ***?!!! Че не е станала "синя зона" и че не се лее бира от потоците? Къв "запорожец" те тресе, кви глупости говориш? За тоя запорожец искат 8 (ОСЕМ!!!) кинта да те повозят половин час! Колко ще искат за мерцедес и колко софиянци ще могат да го плащат? Какво требва на министърчето на седалката на лифта - сервитьорка по бюстие и кожен салон ли? Кой ще направи нов лифт, ако не му разрешат да си нацвъка хотели и кръчми около него?Витоша е парк за разходки на софиянци, а не "обект на инвестиционен интерес"!!! Къщите на разни "инвеститори" и без това вече наближават "Златните мостове" откъм Бояна. Ше ги видиме скоро и около "Бай Кръстьо".Окаяна била... Аз толкова диви животни по Витоша не съм виждал от дете, тоя - окаяна! Сигур иска да не усеща разликата кога е на площад Славейков и кога е на "Алеко"... Драгалевският лифт се ползва само от туристи. Той преди всичко трябва да е евтин, сиреч - трябва да е част от градския транспорт на София!!!! Около него няма ски писти и инфраструктура! Кога отишлите с децата си на разходка до Черни връх или Платото семейства и пенсионери ще дадат 20-30 лв. за лифт, колкото са цените за новите съоръжения? И кой частник ще го смени с нов, ако не получи гаранции, че от друго място ще го избие и него?! При един-два месеца сняг - я има, я няма на 1000 м. над морето.... Лифтовете се изплащат от комплексна услуга за много скиори, които купуват дневни и седмични карти, плюс много писти, много заведения, много хотели... Де ги на Витоша тези писти и заведения?? Аааа... ми "Витоша ски" ше ги построи - това е идеята. И тогава ше видиме една неокаяна Витоша - много бетон, много асфалт, много железа, кръчми и хотели и ... спомен за планина - гора, поляни, билки и диви животни...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още