IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Димитър Тадаръков: Бюджет 2019 е предизборен, бюджет на страха и без реформи

Няма визия за начините на управление на България през следващите години напред, посочи професорът от УНСС

10:56 | 07.11.18 г. 2
Димитър Тадаръков: Бюджет 2019 е предизборен, бюджет на страха и без реформи

Бюджетът за 2019 г. е без реформи и дава на всекиго по нещо с оглед на предстоящите избори. Така коментира разпределението на държавните пари за следващата година в студиото на "България сутрин" на Вulgaria ON AIR проф. Димитър Тадаръков, който е преподавател в УНСС.

"Това е един предизборен бюджет. Това е бюджет на страха, това е страхът от предстоящите избори, които са за европарламент и кметски или, ако евентуално се появят, извънредни парламентарни", категоричен е той.

Проф. Тадаръков обясни, че философията за страха се обосновава на това, че депозитите на българите – около 50 милиарда лева са в банките и това е половината държавен бюджет.

По думите му заради ситуацията в страната гражданите държат парите си на депозити, на много ниска лихва, парите им се губят от инфлацията, но хората така и не инвестират.

Преподавателят разкритикува начините на управление и това, че в България не се работи с визия за следващите години напред и посочи, че най-добрият научен труд в тази посока е докладът на БАН, като подчерта, че дори БСП правят визия само за десет години, но и в нея има доста пропуски.

"След 30 години парламентът ще се състои от 50-55% хора от етнически произход и българите ще бъдем под 45%", смята проф. Димитър Тадаръков и прикани да си представим какво ще е икономическото и научно ниво на бъдещите народни представители.

Той подчерта, че одобрява действията на премиера във външнополитически план, но според него бъдещето правителство е заложник на управлението на тази коалиция, в която има много скандали и най-открояващите се сред тях са тези при "Обединени патриоти", където по думите му има вътрешна битка и те са далеч от обединението, което демонстрираха преди изборите.

Днес в Народното събрание ще бъдат гласувани държавният бюджет и промените в данъчните закони.

На второ четене депутатите ще обсъдят новия начин за изчисляване на данъка върху автомобилите, в който е включен и екологичен компонент. След това ще бъде и първото гласуване на държавния бюджет, в който се залага дефицит от 600 млн. лева. Именно в този документ е заложено и 20% увеличение на заплатите на учителите и 10% ръст на възнагражденията на заетите в бюджетната сфера.

На извънредното заседание на парламента вчера депутатите приеха на първо четене бюджетите на здравната каса и на Държавното обществено осигуряване.

Повече от разговора в студиото вижте във видео материала

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:15 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
Спящият бик
преди 5 години
Този "професор" и оня "от Лондон" Димитър Иванов са като две капки ла-на!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
Onia
преди 5 години
А ти си патерица на Доган!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още