IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Австралия е най-сигурната страна за имотни инвестиции

На дъното е Венецуела, а не много по-назад от нея се намира България

08:33 | 08.11.18 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Pixabay.com</em></p>

Снимка: Pixabay.com

Австралия е най-сигурната страна в света за инвестиции в недвижими имоти, следвана от САЩ и Холандия, а Венецуела е на дъното на класацията, сочи ново проучване, цитирано от Property Wire.

Анализът сред 52 страни от глобалния имотен пазар, публикуван от Scope Investor Services, поставя Германия на четвърто място, следвана от Швейцария и Великобритания.

Точно преди Венецуела, която е на последно 52-о място, най-рисковите страни за закупуване на имот са Аржентина, Русия и Бразилия.

България не е много по-назад, заемайки 45-а позиция в класацията. Според данните най-слаба оценка страната получава по отношение на рисковете пред имотния пазар – едва 21 точки, а най-висока – за финансовите рискове с 59 точки (колкото повече точки се отсъждат по даден показател, толкова по-малък е рискът).

„След девет години на силна и често двуцифрена възвръщаемост, инвеститорите в недвижими имоти ще се изправят пред тежка задача, защитавайки се от корекция на пазара, ако не и рецесия, в рамките на 18 до 24 месеца“, казва Волфганг Кубацки, управляващ директор на Scope Investor Services.

Той обаче посочва, че инвеститорите трябва да вземат предвид не само риска в страната на места като Лондон, Токио, Шанхай, Сингапур и Париж от топ 20 на градовете по обем на недвижимите имоти миналата година.

Според Манфред Бинсфийлд, директор на Scope Investor Services, ключът може да е да се заеме дългосрочна структурна позиция към имотния пазар, докато в същото време се избягва влечение към конкретна страна, особено за инвеститори, които не са щастливи от идеята да преминат към кеш или да плащат дългове въпреки несигурността напред.

Според него революционните развития в рамките на имотната индустрия предлагат нови възможности, които могат да защитят пазарите и портфейлите преди следващото забавяне.

Примерите включват нарастващото търсене за краткосрочни наеми или споделено офис пространство, електронна търговия и преосмисляне на физическата търговия на дребно, както и логистичният бум – друго последствие на разрастващата се онлайн търговия.

Докладът казва, че градовете се конкурират все повече за привличането на млади таланти и високотехнологични компании, за да създадат хъбове за технологични иновации, а фондовите мениджъри искат по-диверсифицирани портфейли като защита срещу спадове в бъдеще.

По отношение на по-непосредствените циклични перспективи докладът предполага, че имотните пазари са изправени пред фактори за стабилно търсене, например стегнати пазари на труда, растящи приходи и прираст на населението на много пазари.

В него обаче се добавя, че свръхпредлагането все още не е широкоразпространен проблем, с изключение на някои градове извън Европа и Северна Америка, като Сао Паоло, Джакарта и Шанхай. На повечето пазари нивата на строителна активност са скромни от известно време. Други достигат пика си в цикъла на развитие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:09 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

3
rate up comment 5 rate down comment 2
nkavrakov1982
преди 5 години
За жалост си прав. Една малка Венецуела сме си..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 3
Стоян Петров
преди 5 години
Как България да е не много по-назад от Венесуела, като фактически е не много по-напред? Превода не ви се получава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 2
nkavrakov1982
преди 5 години
Спекулативните и нереални цени, които формираха у нас при недвижимите имоти, доведоха до пореден имотен балон, след 2008 *** година. Банки, щедро раздават пари за, мечтания дом, а хората теглят дълг без да замислят, че лихвите са на дъното и само ще нарастват от тук нататък, имотни агенции и брокери вдигат спекулативно офертните цени, строителните фирми продават със 200%,300%,надценки,със съмнително качество новото строителство.. време е вече балона да се спука... с над 30%,40% процента са завишени цените на жилищата в големите градове София, Пловдив, Варна и Бургас...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още