IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на жилищата във Великобритания с най-голям спад от шест години

Стръмните понижения остават фокусирани основно в Лондон и Югоизточна Англия

10:08 | 08.11.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Цените на жилищата във Великобритания бележат най-големия си спад от над шест години, макар че стръмните понижения остават фокусирани основно в Лондон и Югоизточна Англия, съобщава Ройтерс, позовавайки се на ежемесечно проучване сред оценителите на жилища.

Кралският институт на лицензираните оценители на недвижими имоти (RICS) обяви, че оценката на жилищните цени е потънала до -10 пункта през октомври – най-ниското ѝ ниво от септември 2012 г. Спадът е по-голям, от която и да е оценка на икономист в анкета на Ройтерс. За сравнение, миналия месец нивото бе -2 пункта.

Данните на RICS показват разликата между дела на оценителите, които виждат спадове, спрямо тези, които отчитат ръстове на цените на имотите.

Преките показатели на цените на жилищата, публикувани от ипотечни кредитори като Halifax и Nationwide, не показват сериозен спад на цените, но все пак сигнализират най-слабия растеж от над 5 години.

Жилищният пазар във Великобритания се забавя от 2016 г. насам, особено в Лондон, където по-високите данъци за покупка на жилища за над 1 млн. паунда и по-слабият интерес на чужди инвеститори след вота за Brexit имат най-голямо влияние.

„Несигурността около икономическите перспективи на фона на безкрайните преговори около Brexit явно са ключов фактор за негативните настроенията“, казва икономистът на RICS Саймън Рубинсън.

RICS заяви, че цените се понижава в южна и източна Англия, но растат в централна и източна Англия. Повишението в Шотландия и Северна Ирландия пък е особено силно.

Макар че тонът на голяма част от новините около жилищния пазар остава мрачен, това продължава непропорционално да отразява развитията в южната и източна част на Англия, като ситуацията остава по-устойчива в много други части“, казва Рубинсън.

Обемът на продажбите обаче се запазва без промяна или леко се свива в почти цялото Обединено кралство.

Имотите на стойност над 500 хил. паунда обикновено се продават на исканата или малко по-висока цена, но три четвърти от жилищата на цена над 1 млн. паунда не успяват да достигнат офертната стойност, казват още от RICS.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:57 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още