IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България - раят за гръцките пенсионери

След като пенсиите в Гърция бяха намалени рязко по време на кризата, редица възрастни намират по-добър живот в България

15:24 | 08.11.18 г. 7
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Гръцки пенсионери протестират срещу планираната пенсионна реформа. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Гръцки пенсионери протестират срещу планираната пенсионна реформа. Снимка: Архив Ройтерс

Парите, които гръцките пенсионери получават, бяха намалени толкова много, че някои от тях се местят към една от най-бедните страни в Европа – България, коментира Bloomberg.

След като съпругата на 75-годишния Георгиус почива преди пет години например, той отдава апартамента си в Солун под наем, събира багажа си и се мести в София, където месечната му пенсия от 800 евро му позволява да „живее като крал“.

„Разбира се, има трудности с приспособяването и приятелите“, казва той, без да споменава фамилията си от страха, че гръцките данъчни власти ще започнат проверка срещу него. „Но с парите, които имам, мога да се връщат в Гърция често, а и имам възможност да пътувам“.

Гърция, която е любима дестинация за пенсиониране на други европейци, сега вижда как собствените ѝ граждани се насочват към по-евтината им северна съседка, за да прекарат там старините си, след като пенсиите им бяха намалени поне 20 пъти по време на дълговата криза.

Преместилите се вероятно са доволни от решението си, след като пенсионерите отново се оказаха между чука и наковалнята в потенциалния сблъсък на Гърция с кредиторите – първия след края на спасителната програма през август. Министър-председателят Алексис Ципрас рискува да създаде впечатлението, че се отказва от реформите, докато се опитва да избегне нови понижения на пенсиите, които би трябвало да влязат в сила следващата година.

Бюджетът на Гърция, който бе изпратен до Европейската комисия на 15 октомври, включва сценарий без намаление на пенсиите, договорено и правно предвидено през 2017 г. след месец преговори. Правителството вярва, че страната може да изпълни целта за бюджетен излишък преди обслужването на дълга от 3,5% от брутния вътрешен продукт без подобни съкращения. Решението по въпроса ще бъде взето в края на ноември, твърди европейски представител.

Междувременно гръцките пенсионери взимат рационалния избор да се преместят в България. През 2017 г. по данни на Евростат разходите за живот в Гърция са били почти двойни спрямо тези в България – най-ниските в ЕС, припомня Bloomberg.

Макар че няма много данни, които да показват колко широкоразпространено е това явление сред гръцките пенсионери, някои доказателства сочат, че все повече от тях се насочват към България. Бензинът струва 1,15 евро на литър в София спрямо 1,60 евро в Атина, едно еспресо е 2,30 евро, докато същата марка в Гърция струва 4,70 евро, а билетът за метрото е 80 цента спрямо 1,40 евро в южната ни съседка, прави сравнение Bloomberg. Таксите на мобилните оператори пък са наполовина тези в Гърция.

„Като цяло животът е с 30% по-евтин от този в Гърция и то ако решиш да останеш в София, Бургас или Пловдив“, казва Георгиус. „В по-малките градове или села животът е дори по-евтин“.

Изданието припомня, че България се присъедини към ЕС през 2007 г., а годишният ѝ темп на растеж оттогава насам е 2,4%. Същата година бе последната, в която гръцката икономика отбеляза растеж, преди кризата с държавния дълг да заличи една четвърт от икономическото ѝ производство, да вдигне рязко безработицата и да докара страната до време, в което бе застрашена от напускане на еврозоната.

До юли 2019 г. пък България се надява да влезе в чакалнята за еврозоната ERM-2. Bloomberg отбелязва, че страната изпълнява официалните критерии, за да стане 20-ата страна членка на зоната с единна валута предвид стабилните ѝ публични финанси, но пък инфлацията се ускори до 5-годишен връх от 3,6% през септември, което може да създаде известни трудности.

Това увеличение на цените обаче не буди безпокойство за Никос. 71-годишният грък, който също не споделя фамилията си, отбелязва, че хлябът струва 60 цента, вечерята навън трудно може да надвиши 10 евро, а наемът от 200 евро на едностаен апартамент в добър квартал са все причини да избере да изживее старините си в България.

Пенсията на Никос е била намалена с 45% по време на кризата до 1100 евро и може да пострада още, ако кредиторите на Гърция от еврозоната накарат правителството на Ципрас да продължи с понижаването на пенсиите.

„Все още живея много удобно тук въпреки голямото съкращаване [на пенсията ми], тъй като цените на всички стоки и услуги са много по-ниски в сравнение с Гърция“, казва Никой. „Рядко се прибирам в Атина. Синът ми често ме посещава и винаги намира и купува неща, които са по-скъпи в Гърция“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:27 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

7
rate up comment 6 rate down comment 0
Grosss
преди 5 години
Аз познавам лично 3 такива.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 6
redcretin
преди 5 години
А най-добре да проверим достоверността на статията. Някой да е чул или видял гръцки пенсионер в България досега? Май не :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 4
khao
преди 5 години
ей тая деменция как те мъчи, че и те кара да си измисляш ... такова нещо никога не е имало
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 12
majnata
преди 5 години
Ъхъ , ти дето драпаш за еврото , е тогаз ше разбереш що гърците идат тука !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 8
Mavi Goz
преди 5 години
Хаха... Преди 2 години тука фърляхте боб кога ше дойдат гъркините да ви слугуват, а сега ги жалите как ше се оправят със зимата и с езика, докато си пият еспресото у София ... :lol: Ми мноо лесно - ше си наемат местни пенсионерки - лекарки да ги разтриват и учителки по английски да им превеждат, - за некой лев, та да сколасат да си плащат сметките, оти българските пенции не стигат даже за българските цени... :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 15 rate down comment 3
Sakamano
преди 5 години
Не знам с езика как се оправят, особено които не знаят и английски. На дърти години не е лесно да учиш нов език, а нашият не е от най-простите. Иначе са добре дошли да си харчат пенсиите в БГ.А ние е по-добре да не повтаряме грешките на гърците и да не позволяваме поскъпването на стоките и услугите да ни изяждат доходите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 2
neverland
преди 5 години
Е какво да правят хорицата, като не им стигат париците да си живеят по родните места...търсят да направят някъде "разлика". Те не са тарикати хората, а са по-скоро за съжаление. Само не ги знам, не им е хладнично тука, особено ако и са и по софийско, дето зимата си е стабилна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още