IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК даде още по-мрачни прогнози за икономиката на Италия

В доклад за икономическото състояние на страната от Брюксел посочват, че идните години дефицитът ще се приближи опасно близо до европейския лимит от 3%

15:32 | 08.11.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Европейският съюз облече в цифри на недоволството си от Италия.

След като в продължение на седмици Брюксел обвиняваше властите в Рим заради твърде оптимистичните им прогнози и за ефектите от техните нови фискални планове, ЕС съобщи, че очакванията за следващата година са икономическият растеж да бъде по-слаб от целите на правителството. В същото време очакванията на съюза са дефицитът на страната идните години да се приближи опасно близо до европейския лимит от 3%.

Това става ясно от доклад на Европейската комисия, част от прогнозите на блока за европейската икономика, който е поредният изстрелян коршум в битката между Брюксел и Рим по повод на италианския проектобюджет.

И макар прогнозите на ЕК да са мрачни, то може да се окаже, че реалността е дори още по-лоша.

„Дори и самите прогнози на ЕС са твърде оптимистични“, посочва Лоренцо Кодоньо, гостуващ професор към London School of Economics и бивш главен икономист към италианското финансово министерство.

В доклада на комисията се посочва също, че се очаква икономическият растеж следващата година да е в размер на 1,2% - под целите на популисткото правителство от 1,5%. По-слабият ръст по всяка вероятност ще се отрази и върху бюджетния дефицит, който ще нарасне до 2,9% следващата година и до 3,1% през 2020 г.

Италианските фискални цели вече изпратиха доходността по държавните ценни книжа до четиригодишен връх. След доклада доходността по 10-годишните облигации достигна за известно време размер от 3,41%, с което спредът спрямо германския еквивалент стана 296 базисни пункта. Към 14:20 ч. българско време доходността се понижи до 3,390%.

Ефектът от доклада се усети и върху еврото, което поевтиня спрямо долара. Малко преди 15 часа българско време цената на едно евро достигна 1,1423 долара.

Като се има предвид „фискалното влошаване“ и рисковете пред растежа от ЕК посочват също, че големият италиански дълг в размер на 130% от брутния вътрешен продукт няма да се свие поне до 2020 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 16:19 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още